Cartea somnului

Cartea somnului
Preț: 23,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 114
Format: 13x20

DESCRIERE

Cartea somnului - programul de meditație conştientă pentru îmbunătățirea somnului în şapte săptămâni - Joseph Emet

 
... suntem conştienţi de procentul de 10% de gânduri folositoare atunci când completăm un formular de impozit, de exemplu, dar cele mai multe gânduri automate ne scapă din vedere: nici nu ne dăm seama că le avem.
 
Este important de menţionat că scopul concentrării asupra respiraţiei, cu care începe practica meditaţiei conştiente, este acela de a ne face să devenim conştienţi de toate lucrurile pe care le facem în mod automat.
 
Thich Nhat Hanh promovează totodată şi meditaţia în timpul mersului, mâncatului şi chiar în timp ce spălăm vasele. Pe măsură ce ne întoarcem privirea spre universul nostru interior pentru a privi aceste activităţi în mod conştient, gândurile noastre automate şi chiar emoţiile noastre ajung să iasă la lumină. Începem să trăim în mod conştient.

   Gândurile automate pot fi cauza multor probleme. Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe situaţiile în care gândurile noastre ne provoacă durere, atunci când sunt negative în mod nerealist sau nejustificat. Dar problemele nu se opresc aici. Gândirea spontană poate cauza probleme din simplul motiv că este foarte prolifică.
 
Mi s-a întâmplat să mă gândesc la un eveniment plăcut atât de mult şi să mă bucur de el atât de tare încât să nu mai pot să adorm! În plus, gândirea automată ne împiedică să-i ascultăm pe ceilalţi...
 
...
 
Când devenim conştienţi de emoţiile noastre

   Chiar dacă suntem conştienţi de gândurile noastre, este posibil să ne scape din vedere emoţiile care le generează. Gândurile au o structură. Ele sunt precum toarta unei ceşti.
 
Gândurile fac parte dintr-o stare de spirit pe care o putem percepe cu claritate, în timp ce emoţiile pot fi alunecoase şi, ceea ce e cel mai rău, deseori greu de observat.
 
Tristeţea ne cuprinde pe nesimţite, aşa cum ceaţa cuprinde un oraş. Gândurile care provoacă tristeţe ne lovesc însă cu forţa unei furtuni.
 
Când suntem supăraţi pe cineva, să spunem pe partenerul de viaţă sau pe copiii noştri adolescenţi, gândim şi spunem o mulţime de lucruri — le diagnosticăm toate slăbiciunile reale sau închipuite, ne amintim de toate lucrurile rele pe care le-au făcut sau spus vreodată şi ajungem să nu mai băgăm de seamă ceea ce este evident pentru orice alt observator: propria noastră furie.

   Gândurile şi emoţiile sunt antrenate într-un joc de ping-pong: emoţiile generează gânduri, iar gândurile alimentează emoţiile. Dacă suntem supăraţi pe cineva, gândim: "Cum a putut să-mi facă aşa ceva?"
 
Acest gând ne face şi mai furioşi, iar emoţia stimulează apariţia unui gând nou: "Este o persoană atât de rea." Acest gând ne întăreşte furia şi mai mult. În tot acest proces, suntem conştienţi de gândurile noastre, dar nu şi de emoţia de la baza lor.

   Efectul de ping-pong face ca îngrijorarea să dureze. Singure, îngrijorarea sau lipsa încrederii apar şi dispar ca norii în bătaia vântului, fără să lase vreo urmă. Totul este în regulă.
 
Dar, dacă nu sunt conştientizate, ele dau naştere gândurilor negative, celor mai rele scenarii posibile şi suspiciunilor de orice fel. Aceste gânduri sunt, la rândul lor, sursă pentru îngrijorare şi ne ţin departe de somn. Fără conştientizare deplină, ne hrănim anxietatea şi lăsăm grijile să-şi facă toată noaptea de cap.

   Vestea bună este că avem puterea de a întrerupe acest cerc vicios. Putem recunoaşte emoţia dăunătoare şi îi putem zâmbi. E ca şi cum am spune: "Salutare, îngrijorare, ştiu că eşti aici."
 
Nu mai alimentăm emoţia cu gânduri. Dacă am juca ping-pong, este ca şi cum, în loc să continuăm mingea servită de partenerul de joc, am prinde-o şi am arunca-o la coşul de gunoi.
Stop joc!
 
 
CUPRINS:
 
Mulţumiri... 7
Cuvânt-înainte de Thich Nhat Hanh... 9
Prefaţă... 11

   PARTEA I - PROGRAMUL DE MEDITAŢIE CONŞTIENTĂ ŞI IMPORTANŢA LUI PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII SOMNULUI

Introducere... 15

Capitolul 1
Meditaţia conştientă — o nouă abordare... 23

Capitolul 2
Ce se întâmplă în timpul nopţii... 35

Capitolul 3
Aici şi acum, în patul meu... 43

Capitolul 4
Suferinţa nu ajunge... 58

Capitolul 5
Mintea conştientă şi somnul... 64

Capitolul 6
Practica meditaţiei conştiente... 68

Capitolul 7
Meditaţia şi acţiunea... 75

   PARTEA A II-A - EXERCIŢII DE MEDITAŢIE GHIDATE - O CĂLĂTORIE DE ŞAPTE SĂPTĂMÂNI CĂTRE STĂPÂNIREA MEDITAŢIEI CONŞTIENTE

Introducere... 89

Prima săptămână
Liniştirea minţii... 95

A doua săptămână
Îmblânzirea minţii... 102

A treia săptămână
Scanarea corpului... 106

A patra săptămână
Meditaţia bunătăţii care izvorăşte din iubire... 112

A cincea săptămână
A sosit timpul... 120

A şasea săptămână
Observarea respiraţiei... 127

A şaptea săptămână
Mintea este un pictor... 134

Anexă
Respiraţia din diafragmă... 139
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0546 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.