Corpul politic in cultura europeana. Din Evul Mediu pana in epoca moderna

Corpul politic in cultura europeana. Din Evul Mediu pana in epoca moderna
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 360
Format: 16x23
Categoria: Stiinte politice

DESCRIERE

Corpul politic in cultura europeana. Din Evul Mediu pana in epoca moderna - Alexandru-Florin Platon

 
... preluat din Antichitatea greco-romana, corpul constituie unul dintre cele mai puternice simboluri ale Evului Mediu. Abordind principalele ipostaze ale reprezentarii corpului ca simbol al organizarii social-politice de la inceputul Evului Mediu pina in epoca moderna, Alexandru-Florin Platon demonstreaza ca sinonimia dintre metafora „corpului politic” si modul in care sint concepute organizarea societatii si ierarhiile ei de putere ar putea modifica perceptia schimbarii in istorie. 
 
Din carte:
 
METAFORA ''CORPULUI POLITIC'' TRUPUL CA REPREZENTARE A STATULUI

Astfel stand lucrurile, ne putem întreba daca modul in care apare metafora „corpului politic" in tratatul Christinei de Pizan trădează - cum afirma Carry J. Nedenman -„instabilitatea'' sa in aceasta perioada? Şi in aceasta privinţa comentatorul se inşalâ.
 
De fapt, ceea ce Carry J. Nedenman ia drept noutate in întrebuinţarea metaforei (adica insistenta autoarei franceze asupra ideii interdependentei membrelor) nu reprezintă altceva decat o simpla (si banală) schimbare de accent sau - în limbajul teoriei muzicale - o modificare de ton, in limitele aceleiasi scheme interpretative (intacta, timp de secole), care - dupa cum am vazut de atatea ori pana acum - asociaza statornic corpului metaforic trei însusiri perene (specifice, bineînţeles, si corpului natural): unitatea, ierarhia si interdependenta componentelor.
 
Nu varietatea defineste, aaadar, ocurentele metaforei corpului in secolele XIV-XV, ci monotonia; acceasi veche monotonie, nicidecum alterată, ci mereu întărită prin intaietatea împrumutata alternativ de fiecare dintre aceste trei elemente, in funcţie de contextul cultural-istoric al întrebuinţării metaforei corpului si de specificul textului in care apare acest enunţ.
 
Structura metaforei „corpului politic" a rămas neschimbată (si) in această perioadă S-au schimbai doar ideile in slujba cărora a fost pusă intr-un anumit context istoric.
 
Un aspect particular al metaforei „corpul ui politic": „corpul dublu'' al regelui''
 
Din cele discutate pană aici a reiesit cath se poate de clar că ceea ce am numit, printr-o expresie consacrată, metafora „corpului politic'' a reprezentat, de a lungul Evului Mediu, principala modalitate (lingvistică si „imaginală") de a înţelege alcătuirea a ceea ce, in termenii de astăzi, numim „stat" si, pe de altă parte, relaţia dintre diversele sale componente si funcţionarea lor.
 
Nu mai revenim asupra explicaţiilor acestei comparaţii si nici asupra antecedentelor sau a circumstanţelor in care a avut loc transferul ei din ansamblul de simboluri si concepte ecleziastice.
 
I-am reamintit, insă, din nou, importanta, ca necesar preambul la precizarea că a existat, în acceasi epocă, incă o ipostază a acestei analogii, care, desi mult mai putin documentabilă decât precedenta, nu este, totusi, mai puţin însemnată in cadrul imaginarului medieval al puterii...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Metafora    
Consideraţii metodologice. Surse. Repere bibliografice 
Note
  
1.    Ipostaze ale metaforei corpului in Evul Mediu: ''omul-microcosmos". metafora ecleziologică, trupul ca metaforă a societatii    
1. 1.    Preambul: trupul in religia crestină   
1. 2.    Trupul ca metafora a Universului (''omul-microcosmos'')   
1. 3.    Trupul ca metaforă a Bisericii 
1. 4.    Trupul ca metaforă a societăţii  
Note    
 
2.    Metafora ''corpului politic'': trupul ca reptezentare a statului in Evul Mediu si Renastere   
2. 1.    Precedente in cultura clasică, greco-romană
 
...............
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Stiinte politice

Created in 0.0468 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.