Neuroimunitatea - Cum sa ne mentinem creierul tanar si sanatos cu aceasta stiinta revolutionara

Neuroimunitatea - Cum sa ne mentinem creierul tanar si sanatos cu aceasta stiinta revolutionara
Preț: 29,00 RON
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 232
Format: 13x20

DESCRIERE

Neuroimunitatea. Cum sa ne mentinem creierul tanar si sanatos cu aceasta stiinta revolutionara - Michal Schwartz

 
... in trecut, creierul era considerat un organ autonom, independent şi complet separat de sistemul imunitar al organismului. Dar în ultimii 20 de ani, neuroimunologul Michal Schwartz, împreună cu echipa ei de cercetători, nu doar că a răsturnat această concepţie eronată, dar a pus în lumină o nouă înţelegere revoluţionară a sănătăţii cerebrale.
 
În această carte, Schwartz descrie drumul anevoios care a dus la descoperirea conexiunilor dintre sistemul imunitar şi creier. 
 
Fragmente:
 

Răsturnarea dogmei referitoare la inflamaţie

 

 Studiile au arătat că leziunile măduvei spinării declanşează o reacţie în lanţ în care neuronii muribunzi îşi revarsă conţinutul, creând prin urmare condiţii periculoase care interzic repararea şi accelerează pierderile.

 

Acest micromediu toxic cauzează moartea altor celule, vătămând neuronii care au scăpat neafectaţi în rana iniţială, într-un fenomen cunoscut ca degenerare secundară. Moartea suplimentară a celulelor agravează pierderea funcţiilor şi împiedică vindecarea.


    În epoca de aur a tratamentului cu steroizi pentru rănile măduvei spinării, inflamaţia a fost percepută ca personajul negativ al poveştii. Era considerată obstacolul principal în calea vindecării măduvei spinării şi blamată pentru moartea suplimentară a celulelor şi degenerarea secundară.

 

Una din primele întrebări pe care şi le-a pus echipa mea a fost dacă acest „personaj negativ" era unic pentru sistemul nervos central. Am căutat în literatura medicală şi am citit zeci de rapoarte privind modul în care se desfăşoară procesul de vindecare la răni în restul corpului. Am descoperit că inflamaţia, procesul despre care se presupune că inhibă repararea măduvei spinării, este acceptată ca proces temporar esenţial în vindecarea rănilor în tot restul corpului omenesc.


    Când un copil se juleşte la genunchi, părinţii observă imediat umflătura, roşeaţa şi căldura care înconjoară zgârietura. După o vreme, se formează o cicatrice. Părinţii îl liniştesc pe copil spunându-i că asta face parte din procesul l vindecare şi că totul va fi dat uitării în scurt timp. Şi au dreptate.

 

Rănile din afara creierului şi a măduvei spinării sunt urmate de un flux sangvin crescut şi de o recrutare masivă a celulelor imune la ţesutul vătămat pentru a ajuta vindecarea. Iată de ce zona apare fierbinte, înroşită şi umflată. Fenomenul de cicatrizare este şi el comun oricărui proces de vindecare a rănilor şi se presupune că serveşte ca o înlocuire temporară a ţesutului vătămat şi ca un eşafodaj pentru repararea zonei rănite...

 

...

 

... capacitatea noastră cognitivă depinde în mare măsură de neurogeneză — crearea de noi celule cerebrale, care continuă pe toată durata vieţii. Aceste celule ne permit să gândim mai bine, să facem faţă stresului şi să stocăm amintiri. Când am comparat femelele de şoareci gestante cu cele negestante, am găsit o reducere a neurogenezei la grupul gestant.


    Aşa cum am văzut în Capitolul 2, am dovedit în studiile pe animale că celulele imune, şi anume cele care fac parte din sistemul imunitar adaptativ, „celulele imune ale înţelepciunii", sunt esenţiale pentru regularizarea formării de neuroni noi în creierul adult şi pentru o funcţie cognitivă normală.

 

Prin urmare, am bănuit că declinul imunităţii adaptative cauzat de sarcină ar putea să explice dezvoltarea tumorii, pe de o parte, şi reducerea formării de neuroni noi şi cogniţia diminuată resimţită de femei în timpul celor nouă luni în care poartă fătul în pântec, pe de altă parte.


    Dacă schimbările imunitare sunt motivul acestei „înceţoşări a minţii", n-ar trebui să găsim nicio reducere legată de sarcină în formarea de neuroni noi în timpul sarcinii în creierele femelelor de şoarece imunodeficitare.

 

Într-adevăr, femelele imunodeficitare gestante de şoareci nu au manifestat vreo reducere a formării de neuroni noi în comparaţie cu femelele imunodeficitare virgine. Astfel, ambele grupuri au prezentat niveluri scăzute de neuroni noi, întrucât şi femelelor virgine, şi celor gestante le lipseau celulele imune care puteau favoriza generarea de neuroni noi.

 

Totuşi, când am introdus din nou în ecuaţie sistemul imunitar prin injectarea de celule imune femelelor imunodeficitare, restabilind practic funcţionarea normală a sistemului imunitar, a devenit evidentă reducerea indusă de sarcină a neurogenezei...

 

 

CUPRINS:

 

Cuvânt-înainte
Prefaţă 
Mulţumiri 


Introducere 
Abrevieri 
Neuroimunitatea

 

Capitolul 1. Sistemul imunitar, un actor nou în conexiunea minte-corp
Capitolul 2. Cogniţia şi creierul îmbătrânit. Celulele imune ale înţelepciunii 
Capitolul 3. Stresul şi depresia 
Capitolul 4. Despre şoareci şi Superman. Terapia Immune Pro pentru măduva spinării 
Capitolul 5. Un vaccin pentru prevenirea orbirii 
Capitolul 6. Boala Alzheimer şi boala Lou Gehrig (SLA) 
Capitolul 7. Sisteme imunitare diferite la bărbaţi şi la femei

 

Epilog 
Introducere în neurologie
Note

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0538 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.