Sapiens. Scurta istorie a omenirii

Sapiens. Scurta istorie a omenirii
Preț: 70,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 384
Format: 17x24

DESCRIERE

Sapiens. Scurta istorie a omenirii - Yuval Noah Harari

 
... acum 100. 000 de ani, pe pămînt existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpînii planetei?
 
De la începuturile speciei noastre şi rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global pînă în modernitate, Sapiens îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine, ne arată cum ne-am unit ca să construim oraşe, regate şi imperii, cum am ajuns să credem în zei, în legi şi în cărţi, dar şi cum am devenit sclavii birocraţiei, ai consumerismului şi ai căutării fericirii.
 
Din carte:
 
... este deosebit de important să subliniem că posibilităţi care le par foarte improbabile contemporanilor se realizează adesea. Când Constantin s-a urcat pe tron în 306, creştinismul era doar puţin mai mult decât o sectă orientală ezoterică.
 
Dacă aţi fi sugerat atunci că acesta era pe cale să devină religia statului roman, aţi fi fost luaţi în râs, aşa cmn aţi fi luaţi în râs astăzi dacă aţi sugera că până în anul 2050 Hare Krishna va fi religia de stat a SUA.
 
In octombrie 1913, bolşevicii erau o mică facţiune rusă radicală. Nici un om rezonabil nu ar fi prezis că în doar patru ani vor prelua controlul asupra ţării. în 600 d. Hr., ideea că o ceată de arabi locuind în deşert aveau să cucerească curând un teritoriu ce se întindea de la Oceanul Atlantic până în India era încă şi mai absurdă.
 
Intr-adevăr, dacă armata bizantină ar fi fost capabilă să respingă atacul iniţial, islamul ar fi rămas probabil un cult obscur, de care ar fi ştiut doar o mână de cunoscători. Experţii ar fi avut atunci o sarcină foarte uşoară să ne explice de ce o credinţă bazată pe o revelaţie primită de un negustor de vârstă mijlocie din Mecca nu ar fi putut deveni niciodată populară.
Nu orice este posibil. Forţele geografice, biologice şi economice creează constrângeri. Totuşi, aceste constrângeri lasă destul loc pentru evoluţii surprinzătoare, care nu par decise de legi deterministe.
 
Această concluzie e dezamăgitoare pentru multă lume, care preferă ca istoria să fie deterministă. Determinismul e atrăgător deoarece implică că lumea şi credinţele noastre sunt un produs natural şi inevitabil al istoriei.
 
Este un lucru natural şi inevitabil ca noi să trăim în cadrul unor state-naţiuni, să ne organizăm economiile potrivit unor principii capitaliste şi să credem cu fervoare în drepturile omului.
 
A admite că istoria nu este deterministă înseamnă a admite că e doar o coincidenţă că majoritatea oamenilor cred astăzi în naţionalism, capitalism şi drepturile omului.
 
Istoria nu poate fi explicată în mod determinist şi nu poate fi prezisă pentru că e haotică. Sunt atât de multe forţe în joc, iar interacţiunile lor sunt atât de complexe, încât variaţii extrem de mici ale mărimii forţelor şi modului în care ele interacţionează produc diferenţe uriaşe în privinţa rezultatelor.
 
Şi nu e doar asta, ci şi faptul că istoria e ceea ce se numeşte un sistem haotic de „ordinul al doilea”. Sistemele haotice au două forme. Haosul de ordinul întâi este haosul care nu reacţionează la predicţiile care se fac despre el. Vremea, de exemplu, este un sistem haotic de ordinul întâi.
 
Deşi este influenţată de miriade de factori, putem să construim modele pe computere care iau în considerare din ce în ce mai mulţi astfel de factori şi să producem previziuni ale vremii din ce în ce mai bune.
 
Haosul de ordinul al doilea este haosul care reacţionează la predicţiile ce se fac despre el şi din acest motiv comportamentul său nu poate fi prezis niciodatănncu acurateţe.
 
Pieţele, de exemplu, sunt un sistem haotic de ordinul al doilea. Ce se va întâmpla dacă vom dezvolta un program de computer care prevede cu acurateţe de 100% preţul de mâine al petrolului? Preţul petrolului va reacţiona imediat la previziune, care în consecinţă nu se va mai materializa.
 
Dacă preţul actual al barilului de petrol este 90 de dolari, iar programul infailibil de computer prevede că mâine acesta va fi 100 de dolari, comercianţii se vor îngrămădi să cumpere petrol în aşa fel încât să profite de creşterea de preţ prevăzută.
 
Drept rezultat, preţul va sări la 100 de dolari barilul astăzi în loc de mâine. Ce se va întâmpla apoi mâine? Nimeni nu ştie.
Şi politica este un sistem haotic de ordinul al doilea.
 
Mulţi oameni îi critică pe sovietologi pentru că nu au reuşit să prezică revoluţiile din 1989 şi pe experţii în Orientul Mijlociu pentru că nu au anticipat revoluţiile Primăverii Arabe din 2011.
 
Nu e un lucru corect. Revoluţiile sunt, prin definiţie, impredictibile. O revoluţie predictibilă nu izbucneşte niciodată...
 
 
CUPRINS:
 
Tabel cronologic
 
Partea I
REVOLUŢIA COGNITIVĂ
 
Capitolul 1. Un animal neînsemnat 
Capitolul 2. Pomul Cunoaşterii
Capitolul 3. O zi din viaţa lui Adam şi a Evei 
Capitolul 4. Potopul 
 
Partea a II-a
REVOLUŢIA AGRICOLĂ
 
Capitolul 5. Cea mai mare păcăleală din istorie
Capitolul 6. Construirea piramidelor 
Capitolul 7. Supraîncărcarea memoriei 
Capitolul 8. Nu există dreptate în istorie
 
Partea a III-a
UNIFICAREA UMANITĂŢII
 
Capitolul 9. Săgeata istoriei 
Capitolul 10. Mirosul banilor
Capitolul 11. Viziuni imperiale
Capitolul 12. Legea religiei
Capitolul 13. Secretul succesului 
 
Partea a IV-a
REVOLUŢIA ŞTIINŢIFICĂ
 
Capitolul 14. Descoperirea ignoranţei 
Capitolul 15. Alianţa dintre ştiinţă şi imperiu
Capitolul 16. Crezul capitalist
Capitolul 17. Roţile industriei 
Capitolul 18. O revoluţie permanentă 
Capitolul 19. Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi
Capitolul 20. Sfârşitul lui Homo sapiens 
 
Epilog. Animalul care a devenit zeu 
Note 
 
Mulţumiri 
Credite pentru ilustraţii 
 
Index
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0515 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.