Sapte manifeste DADA

Sapte manifeste DADA
Preț: 40,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 240
Format: 15x23

DESCRIERE

Sapte manifeste DADA. Lampisterii • Omul aproximativTristan Tzara

 
... volumul de fata, primul tiparit la noi dintre scrierile sale in limba franceza si ajuns acum la a doua editie, incearca sa aduca mai aproape de cititorul roman un numar de pagini pe care le‑am considerat reprezentative deopotriva ca repere ale spiritului modern, novator, in confruntare cu valorile trecutului, si ca expresie a unui talent original, de reala forta vizionara.
 
Nu puteau lipsi dintre ele amintitele Manifeste Dada, iar amplul poem in nouasprezece secvente Omul aproximativ, publicat in 1931, considerat a fi cea mai semnificativa opera lirica a sa, se cuvenea retinut, de asemenea, ca prima, majora sinteza a unei etape de creatie ce acopera spatiul dintre momentul dadaist propriu‑zis si impacarea cu grupul suprarealist parizian, condus de Andre Breton...
 
Fragmente:
 
... vânătoarea de oameni îşi trage rădăcinile şi izvoarele din harta ei topografică la casa de scont: e un lucru de înţeles pentru dulcea şi subtila halucinaţie: omul.
 
E normal şi destul de bine. un lucru destul de nebunesc in repetiţia care capătă mereu o nouă însemnătate la ultima ci apariţie.
 
Dar rezultatele vânătorii de oameni, vândute la Bursă, trebuie expuse. Cu strălucire şi cadru. Tocmai aici creşte o barbă deasă in jurul ideii clare pe care mi-o fac, ea nu are încă patruzeci de ani de existenţă şi de muncă cinstită.
 
Mi-e groază de nebunie şi de forma ei platonică, care e absurdul şi poezia. „Mi-e groază“ nu mai are sarea neplăcută de odinioară, asta vrea să zică astăzi că fumez o ţigară.
 
Oamenii sunt de nepătruns; cei care cred că oamenii se pot întrepătrunde ca două mâini împreunate pe o burtă, greşesc, mint şi fac o proastă afacere. Valorile sunt la fel de elastice ca legile de bronz. Conflictele nu mai există, căci suntem în buzunarul verii.
 
Proasta speculaţie în ce priveşte Institutul, care exprima altădată o injurie, ne-a făcut să vedem lucrurile pe acelaşi plan: piaţa Vendome, care nu putea să conţină muştar peiorativ, nu e decât o constatare pur verbală.
 
Ideile noastre sunt clare şi n-au nevoie să se exprime, sportul care constă în a porni, paralel cu ideile, respiraţii care aleargă şi discută, e cunoscut de cei mai puternici dialecticieni ai noştri.
 
Ele sunt cele care vor să domine şi să aibă dreptate. Insă chiar şi cele mai frumoase femei din Franţa n-au reuşit decât sâ se arate la Cazinoul din Paris.
 
Limbajul s-a uzat foarte tare, şi totuşi el umple singur viaţa celor mai mulţi dintre oameni. Ei nu ştiu decât ceea ce a ştiut viaţa să le povestească.
 
Caraghioslâcul şi micul aer peiorativ sunt pentru ei savoarea limbajului, sarea vieţii. Dada a intervenit brutal în această mică istorie de gospodărie cerebrală.
 
Dar invenţiile cele mai importante ale secolului au trecut neobservate: periuţa de dinţi, Dumnezeu, aluminiul. Aşadar, Doamnă, luaţi seama şi înţelegeţi că un produs cu adevărat dada e altceva decât o strălucitoare etichetă...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Prefaţă   
Notă la ediţia a doua   
 
Şapte manifeste DADA (cu câteva desene de Francis Picabia)   
•    manifestul domnului antipyrine   
•    manifest dada 1918    
•    proclamaţie fara pretenţii   
•    manifestul domnului aa antifilosoful    
•    tristan tzara  
•    domnul aa antifilosoful ne trimite acest manifest   
•    dada manifest despre amorul slab şi amorul amar    
•    anexa cum am devenit fermecător, simpatic şi delicios   
•    silogism colonial  
 
Note
 
...............
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0532 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.