Specii de arbusti fructiferi in gradini si plantatii comerciale

Specii de arbusti fructiferi in gradini si plantatii comerciale
Preț: 34,90 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 144

DESCRIERE

Specii de arbusti fructiferi in gradini si plantatii comerciale - Szilvia Kovacs

 
... din carte:
 
Fructul
 
Fructele parfumate ale gutuiului japonez, asemănătoare cu merele sau gutuie, au o pulpă tare, cu gust acid, şi conţin foarte multe seminţe (aproximativ 80-120 buc/fruct).
 
Procentul sămănţă/fruct este 10%. Coaja este netedă, ceroasă la atingere. Datorită conţinutului scăzut in carbohidraţi (1. 2-3. 1%) şi conţinutul ridicat în acizi organici (3. 6-7. 2%), fructele nu se pot consuma în stare proaspătă.
 
Dintre carbohidraţi, glucoza si fructoza sunt în cantităţile cele mai mari. Conţinutul în pectine se aseamănă cu al gutuiului şi variazâ între 0. 7-1. 3%.
 
Fructele de gutui japonez au şi un conţinut ricicat în vitaminele P şi C, vitamina C fiind între 18-233 mg/100 g, cu mult peste conţinutul citricelor în vitamina C.
 
De asemenea, fructele sunt bogate în acizi organici, compuşi antioxidanţi, precum şi în diferite substanţe aromate...
 
 
CUPRINS:
 
Introducere

 

Criterii de alegere a arbuştilor

 

 

Cătina (Hippophaë rhamnoides)

 

Origine şi răspandire. Istoricul culturii

 

Caracterizarea plantei

 

Fructul

 

Particularităţi tehnologice

 

Cerinţe faţă de locul de plantare

 

Amplasament, forma coroanei, tăieri de intreţinere

 

Agenţi patogeni

 

Inmulţire

 

Soiuri

 

Modul şi perioada optimă de recoltare

 

Utilizarea cătinei

 

 

Măceşul (Rosa sp.)

 

Origine şi răspandire. Istoricul culturii

 

Caracterizarea plantei

 

Fructul

 

Particularităţi tehnologice

 

Locul de plantare

 

Amplasament, forma coroanei, lucrări de tăiere

 

Agenţi patogeni

 

Inmulţire

 

Soiuri

 

Modul şi perioada optimă de recoltare

 

Utilizarea măceşului

 

 

Cornul (Cornus mas)

 

Origine şi răspandire. Istoricul culturii

 

Caracterizarea plantei

 

Fructul

 

Particularităţi tehnologice

 

Cerinţe faţă de locul de plantare

 

Amplasament, forma coroanei, lucrări de tăiere

 

Agenţi patogeni

 

Inmulţire

 

Soiuri

 

Modul şi perioada optimă de recoltare

 

Utilizarea cornului

 

 

Porumbarul (Prunus spinosa)

 

Origine şi răspandire. Istoricul culturii

 

Caracterizarea plantei

 

Fructul

 

Particularităţi tehnologice

 

Locul de cultură

 

Aliniament, forma coroanei, lucrări de tăiere

 

Agenţi patogeni

 

Inmulţire

 

Soiuri

 

Modul şi perioada optimă de recoltare

 

Utilizarea porumbarului

 

 

Gutuiul japonez (Chaenomeles sp.)

 

Origine şi răspandire. Istoricul culturii

 

Caracterizarea plantei

 

Fructul

 

Particularităţi tehnologice

 

Locul de cultură

 

Infiinţarea culturii

 

Amplasament, forma coroanei, lucrări de tăiere

 

Agenţi patogeni

 

Inmulţire

 

Soiuri

 

Modul şi perioada optimă de recoltare

 

Utilizarea gutuiului japonez

 

 

Afinul (Vaccinium sp.)

 

Origine şi răspandire. Istoricul culturii

 

Cerinţe faţă de locul de cultură

 

Agenţi patogeni

 

Inmulţire

 

Specii spontane şi cultivate

 

Afinul de turbă, răchiţeaua, răchiţelele (Vaccinium oxycoccos L.)

 

Afinul negru (Vaccinium myrtillus L.)

 

Merişorul (Vaccinium vitis-idaea L.)

 

Răspandire, caracteristici

 

Particularităţi tehnologice

 

Soiuri

 

Recoltarea şi modul de utilizare a fructelor

 

Afinul de cultură (Vaccinium macrocarpon Ait.)

 

Afinul pitic (Vaccinium angustifolium Aiton)

 

Afinul de cultură cu tufă inaltă (Vaccinium corymbosum L.)

 

Origine, răspandire, caracteristici

 

Particularităţi tehnologice

 

Recoltarea şi modul de utilizare a fructelor

 

Soiuri

 

Hibrizi ai speciilor Vaccinium corymbosum şi Vaccinium angustifolium

 

Hibrizi cu cerinţe mari la temperaturi scăzute

 

Hibrizi cu cerinţe mici la temperaturi scăzute

 

Specii valoroase din punct de vedere al cultivării şi prelucrării

 

Afinul veşnic verde (Vaccinium ovatum Pursh)

 

Afinul "ochi de iepure" (Vaccinum virgatum Aiton - syn. Vaccinium ashei J. M. Reade)

 

Anexe

 

Principalele valori nutriţionale ale fructelor sălbatice

 

Bibliografie
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Gradinarit, pomicultura, viticultura

Created in 0.0536 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.