Turcia de la Ataturk la Erdogan

Turcia de la Ataturk la Erdogan
Preț: 30,00 RON
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2016
Pagini: 229
Format: 13x20
Categoria: Stiinte politice

DESCRIERE

Turcia de la Ataturk la Erdogan - Ionut Cojocaru

 
Victor Ponta, reprezentantul României la Canakkale

Aşa cum spuneam, 24 aprilie este una dintre zilele în care oamenii îşi aduc aminte şi fac apel la istorie, în special armenii.
 
Victimele există, evenimentul nu poate fi contestat, iar în documentele turcilor desigur că într-o proporţie destul de mare nu se vor găsi documente care să ateste prin ordin masacrarea armenilor. Am putea observa că atât turcii cât şi sârbii trimit către arhive. Unii pentru evenimentele din Van ceilalţi pentru Srebrenica.
 
Desigur, ca orice fapt controversat ziua comemorării, ziua Genocidului armean este puternic contestată de către Turcia. Cu toate că sunt state vecine relaţiile dintre ele au fost, sunt şi probabil pentru mult timp vor fi glaciale.
 
Turcia intenţionat a hotărât să-şi sărbătorească cei 100 de ani chiar în ziua când vecinii lor comemorau genocidul (istoric evenimentul sărbătorit a fost devansat de pe 18 martie pe 24 aprilie).
 
Decizie lipsită de diplomaţie a celor de la Ankara care s-au străduit să împartă lumea în două. State care nu voiau să se implice, să se pronunţe au primit invitaţia de a participa la eveniment.
 
Mulţi oficiali de stat ştiind că Turcia are şi joacă un rol geostrategic important au trebuit să răspundă cumva acestei invitaţii.
 
La 100 de ani de la acel eveniment statul turc organizează un Summit al Păcii. Recep Tayyip Erdogan a trimis o scrisoare-invitaţie către 102 guverne. Dintre acestea, 21 de miniştri au răspuns afirmativ, 2 prqedinti ai Parlamentului, 3 reprezentanţi ai Preşedinţiei, 5 prim-miniştri, 2 foşti preşedinţi.
 
Printre participanţi, ambasadorul SUA, ministrul francez, secretarul de stat german, preşedintele Parlamentului rus, prinţul Charles. Printre prim-miniştri cei din România, Noua Zeelandă, Australia. Ultimele două state s-au aflat în război cu Imperiul Otoman la acea vreme.
 
Dintre ţările care au fost enumăram: Ciad, Gabon, Djibouti, Sudanul de Sud, Mali, Nigeria, Pakistan, Senegal, Somalia, Albania, Irlanda, Azerbaidjan, Irak etc.
 
Desigur prezenţa preşedintelui francez la Erevan alături de Puţin, cât şi a preşedintelui sârb nu a scăpat ironiilor preşedintelui turc sau premierului Ahmet Davutoglu.
 
De asemenea, premierul român pasionat de baschet a plecat către oraşul Trabzon unde avea loc Final Four.
Una dintre echipe a fost Energia Târgu Jiu clasată la final pe locul III.
 
Ar trebui să primim o explicaţie deoarece el la celebrarea victoriei turce a fost în calitate de prim-ministru, nu în calitate de turist rătăcit...
 
 
DIN CUPRINS:
 
Cuvânt înainte     
Introducere   
 
Atatürk — ipostazele unui reformator    
In căutarea unor soluţii  
Alegerea taberei    
Soluţii radicale  
 
Războiul greco-turc  
Mudania  
Desfiinţarea Sultanatului. Conferinţa de la Lausanne - Punctul de plecare al statului turc    
Funerariile lui Atatürk 
 
Turcia sub amprenta liderului Erdogan   
vizita lui Erdogan în România    
Turcia, Armenia, masacru sau genocid 
Victor Ponta, reprezentantul României la Çanakkale   
 
Planurile lui Erdogan, năruite de alegerile parlamentare   
Neootomanismul turc prinde contur şi la Bucureşti   
Relaţia Victor Ponta — R. T. Erdogan   
moscheea din Bucureşti  
 
Çanakkale 
Kurzii, victime colaterale  
Construirea Moscheii de la Bucureşti   
Fuga către nicăieri   
 
Turcia, democraţie în stil propriu    
Moscheea din Bucureşti în viziunea statului turc    
Drepturile omului în Turcia   
Minorităţile din România şi influenţa statului turc în Dobrogea.
 
...
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0693 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.