Site-ul infoniac. ru a realizat un top al celor mai marcante carti de-a lungul istoriei care au influentat destinele lumii, au tulburat gandirea sau ordinea societatii omenesti.

8."Ciocanul vrajitoarelor" (H. Kramer si J. Sprenger - 1486)

La solicitarea Papei Inocențiu VIII (1484-1492), doi inchizitori dominicani,Jacques Sprenger și Henry Institoris, au publicat la Lyon,în 1486, lucrarea Malleus Maleficarum  (Ciocanul vrăjitoarelor), o adevărată biblie a vânătorilor de vrăjitoare. Ciocanul vrăjitoarelor, un manual legal pentru ”vânătorii de vrăjitoare”, a fost responsabil pentru aproximativ 60. 000 de ucideri.
Cartea a declansat marea vanatoare de vrajitoare, constituindu-se intr-un fel de ghid pentru aceasta indeletnicire. Intre 1487 si 1520, au aparut 20 de editii ale acestei lucrari, un record pentru acea vreme, iar intre 1547 si 1669 au mai aparut alte 16 editii. Vanatoarea de vrajitoare a ramas in istorie ca una din cele mai nemiloase cruzimi ale Evului Mediu.

 

7."Principele" (Machiavelli - 1532)

 „Principele” este cea mai cunoscută lucrare a lui Niccolò Machiavelli. A fost scrisă în 1513, pe cînd se afla exilat în San Casciano, acuzat fiind de complot împotriva familiei Medici, și publicată în 1532, la 5 ani după moartea autorului. Lucrarea a fost scrisă de Machiavelli în doar câteva săptămâni și este dedicată lui Lorenzo al-II-lea de Médici fiul lui Pedro al-II-lea de Médici cu speranța de a-și recîștiga postul de Secretar al Republicii și a avut inițial titlul De Principatibus. Este vorba, fara îndoiala, de lucrarea cea mai cunoscută a autorului, aceea din care s-au născut substantivul "machiavelism" și adjectivul "machiavelic".
Machiavelli a sperat sa revolutioneze mintea cititorilor sai si, in mare masura, si-a atins scopul. El a enuntat cu glas tare si cu mandrie, ceea ce contemporanii sai pronuntau stanjeniti si numai in soapta. "Scopul scuza mijloacele" a fost principiul, prin care a ridicat la rangul de virtute santajul, jaful si chiar crima. Memorialistii eticheteaza ca fiind machiavelici cei mai temuti dictatori din istorie, printre care Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini si Napoleon I.

6.
"Mein Kampf" (Adolf Hitler - 1925)


Cunoscuta cu titlul exprimat in limba germana, cartea a fost ignorata la aparitia ei, dar a ajuns ca, pana in 1945, sa se difuzeze peste 10 milioane exemplare. "Lupta mea" - caci asa se traduce titlul - contine viziunea autorului privind propasirea Germaniei prin exterminarea "raselor inferioare", si prin cucerirea de "spatii vitale". In ciuda esecului total al principiului, cartea ii mai incanta si astazi pe unii exaltati.
 
Mein Kampf („Lupta mea”) este o carte scrisă de Adolf Hitler în două volume:
-Eine Abrechnung, publicată pe 18 iulie 1925
-Die nationalsozialistische Bewegung (Mișcarea Național-Socialistă), publicată în 1926
Eine Abrechnung este alcătuită din 12 capitole, iar Die nationalsozialistische Bewegung este alcătuită din 15 capitole.Hitler a dictat cartea când a fost ținut prizonier la Landsberg în Germania. Cartea a fost dactilografiată de Rudolf Hess."Mein Kampf" este o operă autobiografică, dar și o platformă a nazismului, mai ales al doilea volum. Se cuprind aici unele "soluții" la problema evreiască. Mein Kampf a reprezentat și încă reprezintă pentru naziștii și neo-naziștii din al Doilea Război Mondial și azi bazele național-socialismului.

5.
"Bazele civilizatiei" (Margaret Sanger - 1922)

Precursoare a ceea ce va aparea mai tarziu sub semnatura lui Hitler, "Bazele civilizatiei" contine viziunea autoarei cu privire la crearea unei rase umane superioare, prin controlul reproducerii. Ea insasi isi exprima principiul astfel: "Problema omenirii este de a limita si a preveni fertilitatea persoanelor inferioare mental sau fizic. In cazul cand societatea va continua sa promoveze proliferarea haotica, nu mai ramane decat sa aplicam metoda dura a spartanilor". Dupa cum se stie, metoda spartanilor era uciderea copiilor slab dezvoltati. Cartea a facut o oarecare valva, dar cel mai de seama efect al ei a fost acela de a-l fi inspirat pe Hitler.

4.
"Democratie si educatie" (John Dewey - 1916)

Autorul este fondatorul unui curent inovator in educatie, care ar trebui sa fie bazat nu pe studii si pe acumularea de cunostinte, ci pe "abilitati". In locul scolarizarii teoretice, autorul propunea stimularea exclusiva a calitatilor dobandite din nastere si reducerea altor principii de educatie. Astazi, cartea este considerata ca un adevarat "manifest anti-educativ", dar, la timpul sau a cucerit admiratori si nu putini au experimentat-o pe priprii copii.

3.
"Protocolul inteleptilor din Sion" (data si autorul nu se cunosc)

Desi conceptul cartii este o fictiune, ea a circulat cu pretentii de istorie adevarata, prezentand intrigi ale comunitatilor evreiesti si celor francmasone. Este una din acele lucrari care au servit atat la fundamentarea ideilor lui Hitler, cat si la motivarea unor concepte comuniste. Astazi, cartea mai are circulatie doar in unele zone din orientul apropiat, ca propaganda contra Israelului.

2.
"Manifestul Comunist" (Marx si Engels - 1848)

Cartea a inspirat unul dintre cele mai brutale regimuri din istoria omenirii. Manifestul prezinta principii idilice si atragatoare: confiscarea averilor de catre stat, abolirea proprietatii private, reorganizarea societatii intr-o comuniune egalitara. Este putin probabil ca autorii ei sa fi fost constienti de dezastrul pe care cele scrise aveau sa-l aduca civilizatiei umane.

1.
"Cutia neagra a lui Darwin" (Michael Behe - 1996)

Cartea contesta teoria evolutionista a lui Darwin. Succesul ei se datoreaza pe de o parte unor puncte slabe in conceptul darwinist, iar pe de alta parte in contestarea lui vehementa de catre clerici. Studiul se sprijina pe numeroase teorii moderne, care, fara sa contrazica evolutionismul, refuza sa accepte aparitia rasei umane prin simpla evolutie. Dar nici alta explicatie nu reuseste autorul sa prezinte, el insusi declarand ca nu poate accepta interpretarea literala a textului biblic.