1 + 1 nu face (întotdeauna) 2. O lecție de matematică - John D. Barrow

1 + 1 nu face (întotdeauna) 2. O lecție de matematică - John D. Barrow
-10%
Preț: 26,10 RON
29,00 RON (-10%)
Promoția expiră la 31.01.2022
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-7206-3
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 136
Format: 13X20
Categoria: Cultura generala

DESCRIERE

1 + 1 nu face (întotdeauna) 2. O lecție de matematică - John D. Barrow

 
... cum trecem pragul scolii elementare, toţi dăm nas în nas cu prima formulă: 1 + 1 = 2, tema discuţiei din cartea aceasta. E prima treaptă a educaţiei matematice. Şi, la urma urmei, ce atâta tevatură cu formula asta? Nu e evidentă? Este doar definiţia a ceea ce înţelegem prin 2.
 
Dacă o privim totuşi mai îndeaproape, observăm că nu e chiar atât de evident ce ne spune. Cât face un măr cu o pară? Două... ce anume? Nici două pere, dar nici două mere. Două chestii, pur şi simplu?
 
Dar simbolurile astea, + şi =, ele ce sunt? Ce înseamnă ele, de fapt? Dacă adunăm două unde identice care sunt defazate astfel încât crestele uneia să coincidă cu văile celeilalte, rezultatul e zero, nu două unde.
 
Dacă adunăm o cantitate nulă cu o altă cantitate nulă, obţinem două cantităţi nule care, luate împreună, sunt. nimic. Dacă încercăm să adunăm un infinit cu alt infinit, ceea ce obţinem e infinit. Nici una dintre aceste sume nu se conformează modelului potrivit căruia dacă adăugăm unu lui unu avem două lucruri.
 
Lucrurile - scuzaţi încurcătura - nu sunt aşa simple cum par. Avem nevoie de reguli pentru unităţile lucrurilor care se adună, dacă vrem să obţinem ca rezultat doi.

Toate sistemele de numeraţie din lume, dimpreună cu impresionantele construcţii ştiinţifice şi tehnice ridicate pe baza lor, se sprijină, în ultimă analiză, pe ceea ce începe adăugând unu lui unu...
 
CUPRINS:
 
Notă asupra ediţiei 
Prefaţă     
1.    1 + 1: e chiar atât de greu?    
2.    Degete de la mâini şi picioare. La originile numărării     
3.    Schimbarea bazei: biţii şi aritmetica binară    
4.    Definiţia numerelor  
5.    Adunând mulţimi şi alte lucruri  
6.    1 + 1 = 2. Demonstraţia lui Whitehead şi Russell  
7.    Aritmetica transfinită
8.    Incompletitudinea lui Godel    
9.    De ce suntem atât de obişnuiţi cu unu şi cu doi    
10.    Ce este matematica?

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0522 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.