1927. O vara care a schimbat lumea

1927. O vara care a schimbat lumea
Preț: 45,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-6221-0
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 360
Format: 16x23

DESCRIERE

1927. O vara care a schimbat lumea - Bill Bryson

 
... in vara anului 1927, America avea o bursa prospera, un presedinte care lucra doar patru ore pe zi (si dormea cam tot restul timpului), un sculptor pe jumatate nebun ce planuia sa ciopleasca patru capete gigantice in stinca inaccesibilului munte Rushmore, o revarsare devastatoare a apelor fluviului Mississippi si un tinar aviator necunoscut pe nume Charles Lindbergh, care urma sa devina cel mai celebru om din lume.
 
A fost vara cind a aparut filmul sonor, s-a inventat televiziunea, teroarea lui Al Capone a ajuns la apogeu si s-a luat decizia nechibzuita care a dus la Marea Depresiune. 
 
..............
 
... in 1927 era erou naţional, căruia i se atribuia meritul de a fi ghidat Germania prin cea mai mare criză economică din istoria sa.
 
Cu patru ani înainte, in ianuarie 1923, din cauza intirzierii plătii reparaţiilor de război, francezii, exasperaţi, au ocupat Ruhrul, o zonă a Germaniei cu o mare concentrare industrială.
 
Rezultatul a fost o hiperinflaţie ameţitoare. Cursul de schimb, care fusese de vreo patru mărci la dolar înainte de război, a urcat acum vertiginos la 600 000 de mărci la dolar, in vară, rata de schimb era de 630 de miliarde de mărci la dolar si inflaţia crestea atat de rapid, incat preturile se dublau de la o zi la alta, uneori chiar de la o oră la alta.
 
Oamenii trebuiau să-ţi care bancnotele cu roaba sau cu vreun cărucior ca să facă pană si cele mai simple tranzacţii. Costa zece miliarde de mărci ca să trimiţi o scrisoare.
 
Biletul de tramvai care costase o marcă in 1914 ajunsese acum la 15 miliarde. Cu pensiile nu mai puteai face nimic. Oamenii au descoperit că economiile stranse cu grijă o viată întreagă nu le mai ajungeau acum nici ca să cumpere o cească de cafea.
 
Pană la urmă, in roiul nebuniei, preturile au crescut de 1 422 900 000 000 de ori fată de nivelurile la care fuseseră cu zece ani inainte.
 
In ultima săptămină din noiembrie 1923, Germania a înlocuit Reichsmark cu o nouă monedă, Rentenmark. In mod miraculos, strategia a avut efectul dorit si inflaţia a scăzut la niveluri mai usor de gestionat si mai puţin isterice.
 
Printr-o coincidenţă extraordinară, exact in ziua in care s-a realizat această schimbare, Rudolf Hasenstein, presedintele Reichsbank, a căzut din picioare si a murit pe loc. Succesorul lui a fost Hjalmar Schacht.
 
Pentru că s-a nimerit la fix, Schacht a cules toate laudele pentru reinstituirea stabilităţii in economia Germaniei, fiind aclamat pe vecie ca un geniu financiar.
 
O a doua consecinţă, ulterioară, a ocupării Ruhtului de către Franţa si a incrancenării generate astfel a fost ascensiunea la putere a lui Adolf Hitler.
 
Unii istorici susţin că nazistii nu ar fi putut pune mana pe putere fără legitimitatea pe care le-a conferit-o Schacht si fără măiestria lui in domeniul finanţelor...
 
 
CUPRINS:
 
Prolog   
 
Mai Pustiul    
Iunie. Babe  
Iulie. Preşedintele   
August. Anarhiştii    
Septembrie. Sfarsitul verii    
 
Epilog  
Bibliografie    
 
Note despre surse si lecturi suplimentare    
Multumiri    
 
Index
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0507 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.