4 aprilie 1944 - Alexandru Arma

4 aprilie 1944 - Alexandru Arma
Preț: 27,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-9049-22-8
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 92
Format: 17X23

DESCRIERE

4 aprilie 1944. Un interviu cu Academicianul Dinu C. Giurescu despre cel mai tragic bombardament din istoria Bucurestiului - Alexandru Arma

 
... in ziua de 4 aprilie, odată cu îmbunătăţirea situaţiei meteo, este declanşat cel de-al treilea raid al aviaţiei anglo-americane asupra teritoriului României şi primul al ofensivei aeriene din anul 1944. Trebuie menţionat că în perioada 20-25 martie 1944, în schimbul lor de mesaje, generalul Maitland Wilson, comandantul forţelor aliate din Mediterana, îi ceruse mareşalului Antonescu să retragă imediat trupele române din Rusia şi să accepte capitularea. întrucât până la data de 28 martie 1944, data ultimei radiograme, partea română nu dăduse niciun răspuns, a fost lansat ordinul începerii bombardamenelor aeriene asupra rafinăriilor de petrol şi căilor de comunicaţie din România, cu scopul sprijinirii ofensivei sovietice, care în acel moment se desfăşura în nordul Moldovei şi Basarabiei.
 
Decolate la ora 10. 30 de pe aerodromurile San Pancrazio, Grotaglie, Brindisi şi Manduria, situate în sudul Italiei, bombardierele americane au survolat Marea Adriatică, urmând apoi intinerarul: nord Lacul Scutan - Krusevac - Vidin, în direcţia României. Condiţiile atmosferice de deasupra Balcanilor au obligat ca o parte din formaţia de avioane americane să abandoneze misiunea şi s-au întors la bază, spre obiectiv continuând să zboare doar 170 de bombardiere B-24 Liberator, din Grupurile 449, 367, 98, 450 şi 451, majoritatea parţinând Escadrei 47 Aeriane2. Acestea au intrat în spaţiul aerian românesc între Calafat şi Bechet, în patru valuri, începând cu ora 13. 10, după care au urmat traseul: Cetate -nord Caracal - Văleni (nord-vest Roşiorii De Vede) - Lunguleţul (punctul iniţial pentru atac), de unde au luat direcţia de 115°, care coincidea cu traseul căii ferate, pe porţiunea Triaj - Gara de Nord. 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0641 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.