52 de personalitati care au marcat istoria - Stephanie Boudaille-Lorin

52 de personalitati care au marcat istoria - Stephanie Boudaille-Lorin
-20%
Preț: 17,60 RON
22,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-048-166-9
Anul publicării: 2020

DESCRIERE

52 de personalitati care au marcat istoria - Stephanie Boudaille-Lorin

 
Ludovic al XlV-lea
(05. 09. 1638-01. 09. 1715)

Ludovic al XlV-lea deţine recordul celei mai lungi domnii din istoria Franţei: 72 de ani! Avea doar 4 ani la moartea tatălui său, Ludovic al Xlll-lea. Mama sa, Ana de Austria, a guvernat împreună cu cardinalul Mazarin, aşteptând ca el să crească. Pentru că a suferit din cauza frondei (revoltă a nobilimii pariziene îndreptată împotriva absolutismului regal) atunci când era mic, Ludovic al XlV-lea îşi va impune autoritatea.
 
Miniştrii îl sfătuiau, dar el era singurul care decidea: vorbim despre o monarhie absolută. Regele Soare voia să strălucească deasupra regatului său, dar şi să facă Franţa să strălucească: a purtat războaie pentru extinderea teritoriului, a luptat împotriva protestanţilor, a controlat nobilimea şi a protejat artişti precum Moliere, Lully sau Le Notre.
 
Ludovic a extins castelul pe care tatăl său îl folosea pentru vânătoare, şi astfel a construit somptuosul castel Versailles, în care s-a mutat întreaga Curte. Este cel mai mare castel din lume. Turiştiiîl vizitează şi astăzi în număr foarte mare.

Ludovic al XlV-lea a murit la aproape 77 de ani, o vârstă înaintată pentru epoca respectivă, încât copiii şi nepoţii lui erau deja decedaţi: succesorul său, Ludovic al XV-lea, este strănepotul său.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0485 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.