Coșul dvs este gol.
Ați uitat parola?
Nu aveți cont? Creați-l!

Actiunea in Concurenta Neloiala

Actiunea in Concurenta Neloiala
ISBN: 606-591-13-14
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 260
Format: 17x24
35,00 RON
Disponibilitate: in stoc

DESCRIERE

....''Actiunea in Concurenta Neloiala''


....este considerată neloială atunci când activitatea comerciantului se realizează prin folosirea de procedee nelegale, contrare uzanțelor comerciale

Procedeele care caracterizează concurența neloială sunt numeroase.

Acestea, fie acte, fie fapte contrare legii și uzanțelor cinstite, pot fi grupate în infracțiuni, contravenții și-sau delicte civile.

Concurenta neloiala este un instrument utilizat in politica de protectie a consumatorului– care are o legislatie abundenta in spatiul european– transpusa in normele juridice interne.

In dreptul concurentei, notiunea de concurenta neloiala desemneaza, sintetic, acea competitie economica purtata intre comercianti si/sau orice alte persoane care desfasoara activitati cu caracter economic, in care sunt utilizate mijloace neoneste.

Aceasta definitie nu este prea riguroasa din punct de vedere stiintific, deoarece samburele conceptual al acesteia este unul moral.

Morala in afaceri este o forma particulara, o specie a moralei universale, este suma constrangerilor legale si a uzantelor comerciale oneste sanctionate prin drept.

In legislatia romaneasca, concurenta neloiala este reglementata de Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, Ordonanta nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, Legea nr. 21 /1996 si Legea nr. 298/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 11/1991.

Criteriul de determinare a concurentei neloiale este neloialitatea si nu deturnarea clientelei. Reglementarile privind concurenta neloiala vizeaza mijloacele si nu scopurile.

Normele care sanctioneaza concurenta neloiala protejeaza interesele economice ale diversilor comercianti impotriva actelor contrare moralei in afaceri, savarsite de unii comercianti.

Actul de concurenta nu este ilicit prin el insusi, ci numai daca mijloacele intrebuintate pentru atragerea clientelei sunt ilicite.

.................

Combaterea concurentei neloiale are mai multe planuri: avem in vedere un cadru legislativ national si unul international. In dreptul international, combaterea concurentei neloiale se realizeaza atat la nivel regional– prin institutiile Uniunii Europene–, cat si la nivel mondial, in cadrul oferit de catre Organizatia Mondiala a Comertului.

De asemenea, protectia drepturilor omului este un instrument eficace, utilizat chiar de catre societati comerciale;

...astfel, intr-o speta recenta, utilizandu-se toate mijloacele legale procedural-procesuale, s-a ajuns pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Efectele mondializarii protectiei drepturilor de proprietate intelectuala si industriala sunt remarcate atat prin ierarhia normelor juridice (nationale si internationale), cat si prin multitudinea instantelor judecatoresti sau prin constituirea unor instante arbitrale specializate.

Studiul concurentei neloiale pune in evidenta nu numai problemele datorate mondializarii si dezvoltarii tehnicii si a instrumentelor informatice, dar si, in spatiul european, pe cele datorate garantarii liberei circulatii a persoanelor, serviciilor, capitalurilor si bunurilor.

Astfel, apar probleme referitoare la concurenta prioritatii in privinta denumirii societatii comerciale, a numelui de domeniu in spatiul virtual (internet) si a marcii.

Autor: Vlad Mihai Dorel

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cursuri universitare - Cele mai vândute cărți

Categorii

Edituri

Top

Promoţii

Parteneri

SC REALCONS SRL
www.libraronline.ro

Promo

Dezvaluiri
Agenda Medicala 2018

Comenzi telefonice

Telefonul clientului:
0722.546.544
Program:
L-V:9.00-17.30

Newsletter

Accesul clienţilor

Promo

Yoga - O calatorie in cautarea sinelui
Metoda de nastere prin yoga

Cărţi noi

Asistenţă online

asistenta Suntem deconectați
Created in 1.3699 sec
loader
Caut in catalog...
loader