Acum. Fizica timpului - Richard Muller

Acum. Fizica timpului - Richard Muller
Preț: 45,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 376
Format: 15x22

DESCRIERE

Acum. Fizica timpului - Richard Muller

 
... Einstein spunea că problema lui Acum îl preocupa în mod serios. El a explicat că trăirea lui Acum înseamnă pentru om ceva deosebit, ceva esenţialmente diferit de trecut şi de viitor, dar că această importantă diferenţă nu apare şi nu poate apărea în cadrul fizicii. Confruntat cu neajunsul că această trăire nu poate fi surprinsă de știință, era obligat să se resemneze. El a conchis că „există ceva esenţial legat de Acum, care se află pur şi simplu în afara domeniului ştiinţei“.
 
Carnap nu e de acord cu concluzia lui Einstein: „Din moment ce, în principiu, ştiinţa poate spune tot ce poate fi spus, nu rămân întrebări la care nu se poate răspunde.“
 
Trebuie să fii însă foarte atent când îl contrazici pe Einstein. E uşor să‑i respingi cugetările, preferând să le consideri sentimentale, în loc să‑ți dai seama că sunt mai profunde decât ale tale. Afirmațiile sim‑ ple ale lui Einstein nu trebuie niciodată luate drept naivități.
 
Uneori filozofii au senzaţia că au atins adâncimi abisale născo‑ cind expresii abracadabrante de genul „fatalism cronogeome‑ tric“ (care nu e decât presupunerea faptului că viteza luminii e constantă). Dimpotrivă, Einstein avea darul de a vorbi așa încât să fie înţeles şi de un copil – talent care a făcut din el cel mai citat om de ştiinţă al tuturor timpurilor.
 
În loc să interpreteze absenţa curgerii timpului în fizică drept un neajuns (ca Einstein), unii teoreticieni o consideră indiciul unui adevăr mai profund. Brian Greene, de pildă, în cartea sa The Fabric of Cosmos, sugerează că relativitatea „afirmă că trăim într‑un univers egalitar, în care fiecare moment e la fel de real ca oricare altul“.
 
El spune că trăim o „iluzie persistentă a trecutului, prezentului şi viitorului“ – idee care amin‑ teşte de Augustin – și conchide că, deoarece relativitatea nu vorbește despre curgerea timpului, această curgere trebuie să fie o iluzie, nicidecum o parte a realităţii. Mi se pare că aici el inversează logica.
 
În loc să arate că teoria explică ce observăm, această abordare sugerează că observaţiile trebuie deformate așa încât să fie în acord cu teoria...
 
CUPRINS:
 

Introducere

PARTEA I. UIMITORUL TIMP
1 O enigmă întortocheată
2 Întoarcerea lui Einstein în copilărie
3 Salturile lui acum
4 Contradicţii şi paradoxuri
5 Limita vitezei luminii și subterfugiul ei
6 Timpul imaginar
7 Spre infinit şi dincolo de el

 

PARTEA A II‑A. SĂGEATA FRÂNTĂ
8 O săgeată a dezordinii
9 Demistificarea entropiei
10 Mistificarea entropiei
11 Timpul explicat
12 Universul nostru improbabil
13 Universul erupe
14 Sfârşitul timpului
15 Sacrificarea entropiei
16 Alte variante de săgeţi

 

...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0720 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.