Alianta Diavolilor: Pactul lui Hitler cu Stalin, 1939-1941

Alianta Diavolilor: Pactul lui Hitler cu Stalin, 1939-1941
Preț: 38,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-728-743-4
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 464
Format: 13x20

DESCRIERE

Alianta Diavolilor: Pactul lui Hitler cu Stalin, 1939-1941 - Roger Moorhouse

 
Intâlnire la frontiera păcii

Probabil că nu huruitul tancurilor i-a surprins pe cetăţenii din Brest în dimineaţa aceea rece din septembrie 1939. Oraşul lor din estul Poloniei fusese deja ocupat de trupele germane de aproape o săptămână, aşa că se obişnuiseră resemnaţi cu hărmălaia comenzilor lătrate şi a traficului militar. Mai degrabă, au fost şocaţi de vocile care însoţeau huruielile tancurilor. Nu erau intonaţiile aspre si guturale ale germanei, ci rostogolirea legănată a unei limbi mai apropiate de a lor şi care a fost imediat recunoscută: rusa.

Pentru unii locuitori ai Brestului, sosirea Armatei Roşii a fost văzută ca o eliberare. Mulţi membri ai comunităţilor bielorusă şi evreiască din oraş vedeau în Uniunea Sovietică protectorul lor faţă de naţionalismul statului polonez pe care ei îl considerau intolerant. De aceea în unele suburbii din est a existat o atmosferă de sărbătoare, iar soldaţii care soseau au fost întâmpinaţi conform tradiţiei slave cu pâine şi sare, în timp ce o fanfară intona imnul sovietic „Internaţionala”.
 
Alţii au fost însă mai degrabă neliniştiţi. Populaţia poloneză a oraşului îndurase câteva săptămâni încinse, îngrijorându-se de situaţia militară, temându-se de sosirea trupelor germane sau de utilizarea gazelor toxice, ca şi de posibilitatea ca vecinii bieloruşi să se întoarcă împotriva lor.
 
Unora li s-au redeşteptat amintiri mai vechi ale teribilului război polono-sovietic din 1920-1921, sau ale deceniilor de ocupaţie rusească ce precedaseră anul 1914, cu doar o generaţie în urmă. Pentru ei, sosirea trupelor sovietice a fost un ecou al vremurilor întunecate şi o prevestire de rău augur a zilelor ce aveau să urmeze.

Trupele sovietice au făcut prea puţin pentru a uşura tensiunile. Soldaţii, în general zdrenţăroşi şi neîngrijiţi, primiseră în mod evident ordin să nu interacţioneze cu localnicii, deşi se pare că unii nu au avut de ales decât să le ceară ţăranilor hrană sau să le schimbe caii epuizaţi...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte de Mihai Manea    
Nota autorului  
Hărţi   
Cronologie    
Lista ilustraţiilor 
Mulţumiri   
Introducere  
Prolog • întâlnire la frontiera păcii  
1    •    Elixirul diavolului    
2    •    Uniţi prin sânge    
3    •    Impărţirea prăzii      
4    •    Manevre complexe     
5    •    O peţire nemanierată şi incertă  
6    •    Ungerea roţilor războiului    
7    •    Tovarăşul „Cur-de-piatră” în bârlogul fiarei fasciste    
8    •    Călărind tigrul nazist     
9    •    Intre hoţi nu există onoare   
Epilog • Există viaţă după moarte   
Anexă • Textul Pactului de neagresiune germano-soviedc     
Note     
Bibliografie     
Index    

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0433 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.