Altfel despre arta Parintelui Arsenie Boca - Marius Vasileanu

Altfel despre arta Parintelui Arsenie Boca - Marius Vasileanu
Preț: 30,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-797-430-0
Anul publicării: 2019
Pagini: 230
Format: 13x20
Categoria: Eseuri

DESCRIERE

Altfel despre arta Parintelui Arsenie Boca - Marius Vasileanu

 
Ce părere aveţi despre acele „oale dacice” de la Prislop, de la Sâmbăta? Părintele are multiple manifestări artistice, a proiectat şi construit acel saivan şi clopotniţa, tot la Prislop. Minunata clădire de la Sinaia...
Da, eu cred că este în spiritul epocii sale, al anilor ’40. Sunt urme din Bauhaus - omul total, şi inginer, şi artist plastic, şi arhitect. Iar ca stareţ a trebuit să se îngrijească de toate lucrurile. Şi am văzut că, în general, aşa este tradiţia la ortodocşi, anume ca stareţul să aibă o viziune asupra tuturor lucrurilor.

Bine, Părintele avea deja şi o anume practică. în plus, era un foarte bun meşteşugar. Chiar declară undeva că a bătut cu mâna lui tabla pe un acoperiş al unei fântâni! Ceea ce este o treabă destul de serioasă, nu se pricepe oricine.
O fi învăţat pe la ţară, pe undeva...

Am vrut să vă mai întreb: sunt şi anumite desene cu un stil aproape renascentist — le-am regăsit la Aurel Bordenache, care a trăit în acelaşi timp. Nu a rămas cumva la stadiul acela de student? Fiindcă Părintele nu a avut o activitate artistică îndelungată. El era şi duhovnic, şi preot etc. Există o creştere în ceea ce a realizat, o evoluţie?
Nu am documentaţia necesară, nu pot să vă răspund. Mie mi se pare împlinit. Unui pictor de biserică nu poţi să-i ceri mai mult. Unui artist laic, mă rog, epoca îi cere tot felul de schimbări pe care nici el nu le-a crezut dintru început. Aici, ca pictor de biserică este un drum care nu evoluează... Chiar relaţia asta beneficiar-executant opreşte creaţia. Sunt preoţi care îţi cer să faci precum la altă biserică. Şi, în general, se vede că nu dorea mai mult. Faptul că Părintele a lucrat, fiind un om atât de exigent, înseamnă că şi-a dat voie, că şi-a zis: da, sunt capabil, pot să fac ceea ce trebuie, să îndeplinesc această sarcină mare. Cine îl judecă aşa... nu ia în considerare acest lucru: nu este un pictor oarecare de biserică, nu este precum Firmilian Ciobanu din Ferentari, care trăia jumătate la mănăstire, jumătate laic. Şi a fost tot aşa precum Părintele Arsenie: un exemplu de libertate! A fost liber să inoveze - şi a şi făcut-o -acest Firmilian Ciobanu. Astăzi nu s-ar mai putea face... asemenea libertăţi cum şi-au permis ei: Olga Greceanu, Părintele Ciobanu... Astăzi s-a intrat într-un fel într-o canonizare dură... Eşti angajat numai ca să faci copie după...
 
CUPRINS:
 
MARIUS VASILEANU (profesor istoria religiilor)
Părintele Arsenie Boca şi tăcerea sa lucrătoare (introducere)
ION GRIGORESCU (pictor şi restaurator)
O încercare de a reprezenta lumina în tot felul de modalităţi   
Părintele PETRU MOGA
„Deci în necazuri, bucuraţi-vă!”   
VIANU MUREŞAN (scriitor, filosof)
Arta Părintelui este predicatorie 
Părintele CONSTANTIN NECULA
Dă Scriptura poporului şi fă din sărăcie
modelul slujirii preoţeşti  
Părintele JAN NICOLAE
Părintele Arsenie Boca, caligraful împărăţiei  
SILVIU ORAVITZAN (artist plastic)
Arta autentică ne pune în ordine şi ne zideşte    
GRIGORE POPESCU-MUSCEL
(pictor de biserici, restaurator)
Pictura de la Drăgănescu este o lucrare solidă    
PAVEL ŞUŞARĂ (critic de artă şi cercetător)
Era prin natura lui un om coerent
indiferent de locul în care se afla    
Prezentarea interlocutorilor  

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0625 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.