Amantul Colivăresei - Radu Aldulescu

Amantul Colivăresei - Radu Aldulescu
-20%
Preț: 32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2020
Pagini: 460
Format: 11x18

DESCRIERE

Amantul Colivăresei - Radu Aldulescu

 
... asta a fost acum un an şi ceva. A fost fără doar şi poate o descoperire epocală. Sub dealuri, la adâncimi mici, erau straturi virgine, nesfârşite, de lignit de grosimi variind între 15 şi 40 de metri, care au declanşat numaidecât practicarea furibundă a unui minerit de suprafaţă, cu buldozere şi excavatoare, concomitent cu deschiderea a douăsprezece guri de mină adânci de până-n 150 de metri.
 
După spusele geologilor, bazinul carbonifer Porceşti-Gorunu era apt pentru o exploatare intensă pe o perioadă de circa trei sute de ani, şi astfel s-a trecut la defrişarea de livezi de meri şi pruni şi a câtorva zeci de hectare de pădure. Roman-diesele de mare tonaj încărcate cu cărbune circulau într-un du-te-vino neîncetat, zi şi noapte, cale de 80 de kilometri, spre cel mai apropiat punct de cale ferată, care este Gara Moşneni.
 
Incepuse deja construcţia noii căi ferate Porceşti-Moşneni, care avea să treacă pe sub dealuri, prin zece kilometri de tunele. Această construcţie, precum şi transformarea Porceştilor dintr-o aşezare de câteva mii de suflete de rudari cioplitori de linguri, căuce şi albii de lemn de frasin în oraşul viitorului energetic al ţării au fost precedate de dislocări masive în bugetul statului şi de migrări în masă către această regiune ale populaţiei dornice de muncă şi câştig.
 
Porceştii înghiţeau miliarde de lei şi sute de mii de oameni şi mistuiau frenetic. Cât de curând, Porceştii vor invada termocentralele ţării cu munţi de cărbune de cea mai bună calitate.

Pentru că suia şi cobora în serpentine un deal mare, numit al Viezuroaiei, tăind în două pădurea Viezuroaiei pe o distanţă de 15 kilometri, acelui drum forestier i se spusese până anul trecut Drumul Viezuroaiei.
 
Altminteri, era şi plin de viclenii, ca o femelă de viezure, ingust de doi paşi pe alocuri, cu multe cotituri şi plin de gropi mari, umplute cu sfărâmătură de bolovani adusă din carierele de piatră de var din munte, încât pe aici treceau doar camioane cu buşteni de gabarit mic, ce nu depăşeau îndeobşte viteza unor căruţe.
 
Odată cu apariţia Roman-dieselelor cu cărbune, vechea denumire s-a golit instantaneu de sens, s-a risipit pe urmele tamponăriior şi derapărilor încununate cu rostogoluri prelungi prin râpele Viezuroaiei, şi lumea n-a mai vorbit decât despre Drumul Oaselor, care tot aşa avea să se numească şi peste trei ani, când se va fi terminat construcţia căii ferate Porceşti-Moşneni, iar Drumul Oaselor se va fi uşurat definitiv de traficul maşinilor cu cărbune...
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

23,96 RON
29,95 RON (-20%)
15,96 RON
19,95 RON (-20%)
13,56 RON
16,95 RON (-20%)
13,56 RON
16,95 RON (-20%)
27,96 RON
34,95 RON (-20%)
Created in 0.0493 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.