Amintiri povestite. Amintiri traite - Flavia Coposu-Balescu

Amintiri povestite. Amintiri traite - Flavia Coposu-Balescu
Preț: 35,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-49-0042-5
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 186
Format: 14x20

DESCRIERE

Amintiri povestite. Amintiri traite - Flavia Coposu-Balescu

 
... după spusele celor care l-au cunoscut, Tata Mare era o persoană ascetică, cu foarte puţine pretenţii gastronomice. Avea, însă, o mare pasiune pentru cafea şi în casă se găsea un fel de tigaie cu capac, dotată cu un mâner care se învârtea în cerc. Avea patru picioare de metal. In această tigaie se puneau două-patru sorturi de cafea, se aşeza pe o cutie cu jăratec, iar Tata Mare prăjea acest amestec. Apoi, tot dânsul măcina cafeaua şi o prepara într-un filtru special din porţelan albastru, compus din două bucăţi suprapuse: în vasul de sus se punea cafeaua măcinată, se tasa cu un fel de lingură şi se turna apă clocotită colectată în bazinul de jos. Acest ceremonial era cu totul special şi astfel se prepara faimosul „Şvarţ”. Obiceiul s-a păstrat până la plecarea noastră în pribegie.
Familia noastră i-a păstrat lui Tata Mare o vie memorie şi, adesea, se citau cuvinte înţelepte spuse de dânsul, astfel: „Sărbătoarea trebuie cinstită cu rugăciune şi fapte bune, dar cinstită nu în singu-rătate, ci cu lume multă!” sau „ Vai de casa în care nimeni nu deschide uşa”. Una din poveţele lui, pe care familia o aplica copiilor, era aceea a obligaţiei de a mărturisi toate relele făcute în cursul zilei, de a cere iertare celor pe care i-am ofensat şi de a ne împăca, pentru că Tata Mare spunea: „Să nu apună soarele pe mânia voastră”, o măsură splendidă de educaţie morală. Implantarea ideilor de bine şi de rău şi educarea copiilor nu se făceau cu duritate sau cu pedepse corporale dure, ci cu exemple grăitoare şi cu fapte bune...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă    
Note la prima ediţie    
Generalităţi    
Tata Mare    
Marea Unire    
Sărbători şi bucurii        
Jocurile copilăriei    
Scrisoarea de la Cornel     
Bunica (mama tatii)    
Măicuţa (mama mamei)    
Noi evenimente     
Pedagogia tatii    
Martorii trecutului    
Oameni adevăraţi     
Plecarea în larg    
Presimţirea nenorocirii    
Ultima sărbătoare la Bobota
Refugiul         
Protagoniştii    
Epilog

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0794 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.