Amor intellectualis. Romanul unei educații - Ion Vianu

Amor intellectualis. Romanul unei educații - Ion Vianu
-15%
Preț: 42,50 RON
50,00 RON (-15%)
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-973-46-8541-7
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 328
Format: 15x23

DESCRIERE

Amor intellectualis. Romanul unei educații - Ion Vianu

 
... autoanaliza tardivă a lui Papu este pătrunzătoare. Smulgerea din copilărie poate fi teribilă atunci când această vârstă a fost protejată de o visare intensă. Care vor fi fost cauzele, altele decât cele exterioare (livada minunată, biblioteca prinţului Callimachi), care l-au închis pe copilul Edgar în coconul fermecat al visării, din care s-a smuls doar cu un enorm efort şi cu durere?
 
Din fericire, intelectul lui strălucit l-a ajutat să preîntâmpine haosul pe care realitatea nemijlocită i-l oferea. Pentru el, această pavăză s-a numit cultură, şi a fost capabil să atingă formele ei cele mai înalte, devenind nu un simplu registrator al ideilor, ci un personaj original, capabil să redea conţinuturi sublime într-o formă şi o versiune proprii.
 
Dar descoperindu-le tardiv, la o vârstă când chiar eroul acestor pagini, domnul Papu, începea să fie atins de aripa cenuşie a bătrâneţii, aceste preţioase mărturisiri despre sine m-au făcut să înţeleg că solidaritatea pe care, copil fiind, o încercam faţă de el pornea din faptul că simţeam copilul în adultul căruia îi revenea dificila obligaţie a aprinderii stelei de Crăciun. Şi acest copil nu era un rest netrebnic al fiinţei, ci lucrul cel mai preţios, fără de care intelectul lui nu ar fi putut fi alimentat de acel entuziasm mişcător.

Nu vreau să insist aici asupra carierei lui intelectuale, asupra maeştrilor pe care i-a avut, asupra călătoriilor care l-au format. Dintre profesori, vreau totuşi să spun că unul anume a avut asupra lui o influenţă preponderentă, şi acela a fost T., nu numai pentru că aveau, până la un punct, formae mentis apropiate, ci şi pentru că soarta îi aşezase în apropiere. în convorbirile adunate pe care le citez, Papu nu încetează să-şi aducă prinosul de recunoştinţă dascălului şi îndrumătorului său.
 
Relaţia lor trebuie să fî fost mult mai complicată însă. într-un volum de memorii, rămas inedit, dar din care găsesc la pagina 220 a culegerii amintite, un pasaj: în închisoare fiind, în 1964, cu puţină vreme înaintea eliberării, a aflat despre moartea profesorului său: „... Ca o favoare, începuse să ni se împartă zilnic şi ziarul în celulă - bineînţeles, Scânteia. în dimineaţa aceea, primul lucru pe care-l zăresc mare în ziar: «Moartea lui Tudor Vianu», împreună cu fotografia defunctului...
 
CUPRINS:
 
Capitolul I. Pomul de Crăciun    
Capitolul II. Noi suntem noi şi nimeni alţii   
Capitolul III. Cea mai frumoasă meserie   
Capitolul IV. Catamneza

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0858 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.