Anabella, volumul 1 - Dora Alina Romanescu

Preț: 90,00 RON
Disponibilitate: disponbil pentru precomandă
ISBN: 9786303320335
Editura:
Anul publicării: 2024
Pagini: 590
Format: 13x20

DESCRIERE

Anabella, volumul 1 - Dora Alina Romanescu

 

COPILĂRIA ANABELLEI


Comuna Ceanu Mare este aşezată în partea de sud-est a județului Cluj, în zona de coline joase a Câmpiei Transilvaniei, la o distanță de 61 de kilometri de municipiul de reşedinţă de judeţ, Cluj-Napoca, și la 20 de kilometri de cel mai apropiat oraş, municipiul Câmpia Turzii.

 

În acest ținut predomină păşunile, culturile de cereale, livezi și păduri. Descoperirile arheologice din comuna Ceanu Mare și din comunele aferente acesteia, Hodai, Boian, Bolduţ, Iacobeni şi Boian Sat, atestă faptul că aceste meleaguri au fost locuite încă din timpul daco-romanilor.

 

Cea mai veche atestare documentară datează din anul 1923, dintr-un document emis de Cancelaria Regelui Andrei al Ungariei. În alte documente alte timpului se atestă că în anul 1465 existau în aceste locuri sate româneşti, cneziale, fiind menționat „Voivoidatul Ceanu" format din cinci, şase sate cneziale, localitatea Cean fiind centrul voivodatului.


În istoria ținutului sunt consemnate,, mişcările de protesť" al localnicilor față de celebrul „Protest al Memorandiş- tilor", precum și prezența la „Marea Adunare de la Alba Iulia" din întâi 1 decembrie 1918.


În monografia sa, ilustrul profesor Hădărean consemnează:

 

„Cicatricile aduse de cele două războaie, apoi ororile înfăptuite de regimul totalitar comunist, nu au putut decima obştea satelor Ceanului, mai degrabă au lucrat la ridicarea unei populații pline de hărnicie, dăruire şi abnegație, co- muna având astăzi un loc de cinste în județ și între localitățile prospere ale României."


Localitatea Ceanu Mare este cunoscută și peste ho- tare, mai ales în Germania, deoarece aici au fost îngropați mai mulți soldaţi germani căzuți în luptă în cel de al Doilea Război Mondial, printre care se află şi mormântul lui Fritz Schröder, tatăl cancelarului Gerhard Schröder, care în 2004 a venit la Ceanul Mare, la mormântul tatălui său.


Frumusețea acestor locuri mângâie privirea, îți în cântă simțurile, iar sufletul o ia la galop pe colinele din Valea Lată şi Valea Largă, dezlănțuindu-se în aceste ținuturi de o splendoare greu de descris şi imaginat...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0166 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.