Apara-ti coroana - Yannick Haenel

Apara-ti coroana - Yannick Haenel
-20%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 304
Format: 13x20
Preț: 30,40 RON
38,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Apara-ti coroana - Yannick Haenel

 
... romanul descrie o serie de aventuri rocamboleşti desfăşurate între Muzeul Vînătorii şi al Naturii, în Paris, Ellis Island, în New York, şi Lacul Nemi, în Italia. Trecînd dintr-un spaţiu într-altul, o cunoaştem pe Isabelle Huppert, dăm peste zeiţa Diana, un dalmaţian pe nume Sabbat, un vecin demonic, peste doi mustăcioşi suspecţi, o studentă la doctorat, o portăreasă perfidă şi un şef de sală foarte agresiv, ce pare o sosie a lui Emmanuel Macron...
 
Din carte:
 
... am vrut să beau imediat încă unul, frapiera era însă aşezată prea departe şi chiar şi întinzându-mă pe deasupra mesei, ceea ce cu nehotărâre am început să fac, nu reuşeam să ajung la ea: imposibil să împing masa fără să îi deranjez pe vecinii din cele două părţi şi fără să răstorn frapiera.

In fine, am aşteptat să revină chelneriţa şi am întrebat-o dacă este posibil ca frapiera să fie pusă chiar pe masă, pentru că mi-e foarte sete, am spus, vinul e excelent, simţeam că am să beau mult şi, cum domnul Pointel mai întârzia, aş fi avut măcar posibilitatea să savurez un vin aşa de bun pentru a-mi petrece timpul.

A schiţat un surâs, minuscul, dar suficient pentru ca, în singurătatea-mi, să văd în ea o aliată. Sunt dintre cei care ar vrea să ia parte la beţia cerului; iar gravitaţia mă zdrobeşte. Ce s-ar întâmpla dacă am simţi cu adevărat că Pământul se roteşte?
 
La masă, în restaurantul ăsta burghez, înţelegeam într-un sfârşit că sunt îngrozitor de singur: cu toate zilele în care nu am făcut decât să văd şi să revăd aceleaşi filme, mă izolasem până la absurd; în seara aceea trebuia să fac un efort: într-un fel, cina cu Pointel era un prilej să mă deschid.

Am continuat să beau privind cum trec platourile cu fructe de mare. Prin geamurile restaurantului se vedea strălucind silueta îngerului din Place de la Bastille ce nu mai sfârşeşte să-şi ia zborul, ca şi cum ne-ar soma să părăsim această biată lume şi să pătrundem într-un vid unde lumina rescrie pământul şi cerul; mă gândeam la toţi îngerii ce urzesc pe cerul Parisului o feerie de semne: cei de la Notre-Dame de Paris, cu aripi albe, lungi, care, pentru a-i aduna pe aleşi din cele patru vânturi, suflă în trompete de la un capăt la celălalt al cerului, cel ce se înalţă în vârf la Sainte-Chapelle, acel înger imens, numai plumb, al cărui ochi sever taie minciunile şi care ţine în aer o cruce de procesiune; şi pe urmă toate Victoriile cu aripi aurite ce lansează o cunună de lauri, cea pe jumătate goală de pe acoperişul Petit Palais, cea care meditează, aşezată, epuizată, pe arcul din Place du Carrousel: mi se întâmplă să îmi închipui dialogul lor şi povestea de neconceput care, noapte de noapte, din gură în gură, se elaborează pornind de la bucuria lor; mi se întâmplă, pierdut între două filme, pe la trei-patru dimineaţa, fumând o ţigară la fereastra camerei, să mă gândesc că dacă lumea nu se prăbuşeşte cu totul în abis, dacă pare că se roteşte încă vag pe axa sa este pentru că povestea asta, urzită noapte de noapte pe acoperişuri, compune o stofă pe cât de solidă, pe atât de insesizabilă, şi care susţine timpul.

Cât sorbeam din Pinot Noir, de care simţeam deja că foarte sigur am să abuzez, mi-a venit în minte o frază, o minunată frază a lui Kafka de a cărei simplitate sunt dintotdeauna îndrăgostit: „Aveam o prietenă printre îngerf. în America o sublimasem oare?
 
Mi-am scos caietul să verific: da, era în America, era în cartea asta complet nebunească a lui Kafka în care Statuia Libertăţii te întâmpină, de pe prima pagină, ţinând în aer mai curând o spadă decât o făclie, în care ideea Tărâmului Făgăduinţei ia forma unui cort de circ fără margini, un circ ambulant unde fiecare îşi vede aşteptările anihilate, unde speranţa şi dispariţia sunt una, înghiţite de comedia ce pare să fi luat locul lumii, ca şi cum o profeţie indescifrabilă ar fi pregătit orizontul american şi întreaga planetă întru devenirea universală a clovneriei...
 
 
CUPRINS:
 
PARTEA ÎNTÂI
FILME

1.    Cerbul cel alb    7
2.    Michael Cimino    16
3.    Pointel    21
4.    Telefoniada    26
5.    Călăreţul polonez    32
6.    Sabbat    40
7.    Tot    50
8.    Sacrificii    61
9.    Guy „Cobra"    73
10.   The End    80
11.    Napalm    88
12.    Cei doi vizitatori    94

PARTEA A DOUA
POVEŞTI

13.    Inaintea uşii    105
14.    Chelfăneala    115
15.    Ochiul cerbului    125
16.    Plateau Prestige
17.    The Great Cimino    139
18.    Charles Reznikoff.    147
19.    Blood from the beginning    155
20.    Statuia Libertăţii    161
21.    Artemis    167
22.    Focul există    174
23.    Calul Visconti    180

PARTEA A TREIA
NUME
24.    Elixirul doctorului Bach    189
25.    E plină lumea de fălci    196
26.    Cele trei yucca    208
27.    Absolutul    219
28.    Un lac în mijlocul Parisului    230
29.    Picăturile    238
30.    Vânătoarea    245
31.    Place de la Republique    254
32.    Altarul din Isenheim    265
33.    Lumea sau nimic

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0933 sec