Aristocratia - Scurta istorie de la origini pana in prezent

Aristocratia - Scurta istorie de la origini pana in prezent
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 144
Format: 13x20
Preț: 24,90 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Aristocratia - Scurta istorie de la origini pana in prezent (William Doyle)

 
... William Doyle vorbește, în acest captivant eseu, despre apariția în Antichitate a ideii de aristocrație, despre evoluția ei în epoca medievală și despre descompunerea acestei clase sociale în ultimele două veacuri.
 
Miturile pe care aristocrații au căutat întotdeauna să le cultive sunt contestate cu argumente solide, dezvăluindu-se în același timp adevăratele surse ale durabilei lor puteri.
 
Concepția și comportamentul acestora au exercitat asupra societății o influență remarcabilă, care, uneori, a îmbrăcat forme surprinzătoare...
 
Din carte:
 
... Aristocrația este ostentativă. Distincția trebuie să fie etalată și să‑i impresioneze pe privitori. Cel mai vechi semn distinctiv al nobleții, blazonul, a fost la început un mijloc de identificare pe câmpul de luptă și a devenit o emblemă care trebuia să împodobească orice obiect ce prezenta importanță: clădirile, trăsurile, livrelele servitorilor, cărțile, hârtia de scris, inelele cu sigiliu, mormintele.
 
În jurul lui s‑a dezvoltat o întreagă știință obscură a heraldicii. Nobilii prețuiau și numele sofisticate și, uneori, pronunțiile nesigure pentru a‑i deruta pe inferiorii neștiutori: Cholmondeley, Broglie, Castries.
 
Aristocrații au căutat întotdeauna să se îmbrace într‑un mod aparte, știind că senatorii romani purtaseră togi și încălțări de‑ osebite.
 
În secolele al XV‑lea și al XVI‑lea, legile privitoare la cheltuieli din mai multe state au încercat să‑i împiedice pe oamenii de rând să poarte veșminte bogate, socotite potrivite nobililor, însă foarte mulți oameni de regii erau socotiți ca fiind puțin mai mult decât primii între egali, cu puțin mai importanți decât cei mai străluciți dintre comandanții militari aflați în concurență unul cu altul.
 
Prin urmare, obediența aristocraților față de regi era când și când mai mult decât condiționată. Rebeliunea baronilor era o sfidare la adresa regilor care revendicau prea multă autoritate.
 
Uneori, ea culmina cu răsturnarea și înlocuirea acestora cu un vlăstar mai puțin dominator din casa regală. De cele mai multe ori, un monarh înfrânt se preda, acceptând constrângeri formale asupra puterii lui.
 
Cea mai cunoscută a fost, fără doar și poate, Marea Cartă a Libertăților (Magna Charta Libertatum), smulsă de baronii englezi, în 1215, regelui Ioan și considerată ulterior, în toate țările anglofone, drept documentul care a stat la baza libertăților acordate de acestea.
 
Câțiva ani mai târziu, în celălalt capăt al Europei, regele Ungariei a recunoscut dreptul formal la rebeliune în Bula de Aur din 1222, iar până în 1791, șleahta poloneză a socotit că „Libertatea de Aur” de care beneficiau includea dreptul de a se împotrivi oricărei legi noi formând „confederații” armate.
 
Asemenea drepturi de împotrivire au fost corolarul unui drept și mai important, acela de alegere a monarhului. Conducătorul Sfântului Imperiu Roman a fost întotdeauna ales de o mână de prinți electori și arhiepiscopi germani.
 
In Ungaria, alegerile regale au dispărut din practică în secolul al XVI‑lea, iar din legislație, în secolul al XVII‑lea; în Polonia însă, ele au fost întărite prin pacta conventa, un contract formal, acceptat de fiecare rege anterior alegerii sale, în care el promitea, firește, să nu facă inovații.
 
Însă pretutindeni, la încoronare, monarhii jurau de obicei să respecte anumite legi fundamentale, iar nobilii erau singurii oameni destul de puternici pen‑ tru a‑i obliga să‑și respecte promisiunea...
 
 
CUPRINS:
 
Prefaţă de Filip‑Lucian Iorga
Introducere
 
Capitolul 1. Semnificații și drepturi
Capitolul 2. Mituri și credințe
Capitolul 3. Traiul nobil
Capitolul 4. Influențe și moșteniri
Capitolul 5. Aristocrația eclipsată
 
Bibliografie
Index 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.1885 sec