Atenția. Revenirea la echilibru, fericire și eficiență - Gloria Mark

Atenția. Revenirea la echilibru, fericire și eficiență - Gloria Mark
-10%
Preț: 58,50 RON
65,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-1606-3
Editura:
Anul publicării: 2024
Pagini: 368
Format: 13X20
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Atenția. Revenirea la echilibru, fericire și eficiență - Gloria Mark

 
Rețelele de atenție

Îți poți imagina, așadar, din descrierea lui James, că în creier există un loc central unde se află atenția. Dar s-a dovedit că, în realitate, atenția e compusă dintr-un sistem de rețele diferite, situate în diferite părți ale creierului.
 
 Este asemenea sistemului financiar, în care nu putem numi o singură entitate, ci mai degrabă avem de-a face cu diverse servicii financiare, prestate de firme de investiții, bănci, companii de asigurări și așa mai departe. În sistemul rețelelor de atenție, acestea efectuează diverse operațiuni atunci când încercăm să acordăm atenție unui lucru, cum ar fi concentrarea în fața ecranelor sau gestionarea întreruperilor.
 
În primul rând, vorbim despre alertă, care apare atunci când ne menținem vigilența în timpul îndeplinirii unei sarcini, cum ar fi încercarea de a ne concentra asupra întocmirii unui raport ca să respectăm un termen-limită.
 
Apoi, avem orientarea, folosită în stabilirea priorităților și selectarea stimulilor asupra cărora să ne concentrăm, cum ar fi atunci când primim un e-mail de la managerul nostru și trebuie să dăm un răspuns imediat sau când alegem să ne îndreptăm atenția către acel sunet care semnalează primirea unui mesaj.
 
În sfârșit, controlul executiv, care se ocupă de interferența stimulilor irelevanți așa cum o face un jucător în ofensivă la fotbalul american, astfel încât să ne putem menține concentrarea, cum ar fi atunci când încercăm să ne abținem în fața distragerilor.
 
O altă perspectivă asupra modului în care funcționează aceste sisteme în practică este să ne imaginăm că suntem membri ai unei orchestre.
 
Alerta apare atunci când numărăm măsurile și urmărim dirijorul, astfel încât să nu ne ratăm rândul; orientarea ne ajută să fim siguri că ne aflăm în locul potrivit pe partitură, că utilizăm cheia corectă și dinamica potrivită și știm cu cine trebuie să interpretăm; controlul executiv este folosit pentru a preveni distragerea atenției cauzate de blițul din public sau de către alți membri ai orchestrei, chiar dacă suntem prinși de un solo captivant, interpretat de altcineva...
 
CUPRINS:
 
Introducere
Spulberarea miturilor atenției      9

PARTEA ÎNTÂI
ANATOMIA ATENȚIEI

CAPITOLUL 1
Resursele cognitive limitate      29
CAPITOLUL 2
Bătălia pentru atenție      45
CAPITOLUL 3
Tipuri de atenție     63
CAPITOLUL 4
Multitasking-ul: de ce, cum și cât?    86
CAPITOLUL 5
Consecințele întreruperilor constante     111

PARTEA A DOUA
FORȚELE SUBIACENTE ALE DISTRAGERII ATENȚIEI

CAPITOLUL 6
Ascensiunea internetului și declinul concentrării    133
CAPITOLUL 7
Cum ne influențează gândurile inteligența artificială și algoritmii     150
CAPITOLUL 8
Societatea digitală de astăzi     169
CAPITOLUL 9
Personalitate și autoreglare     187
CAPITOLUL 10
Dispozitivele electronice și fericirea     206
CAPITOLUL 11
Cum condiționează atenția mass-media    225

PARTEA A TREIA
CONCENTRARE, RITM ȘI ECHILIBRU
 
CAPITOLUL 12
Liberul-arbitru, controlul și atenția     249
CAPITOLUL 13
Menținerea concentrării, a ritmului și a echilibrului     265
CAPITOLUL 14
Viitorul atenției     290
Mulțumiri    307
J
Note     311
Indice      34
 
 
 

 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0540 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.