Baietii din strada Pal - Molnar Ferenc

Baietii din strada Pal - Molnar Ferenc
-10%
Preț: 35,10 RON
39,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-710-668-8
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 240
Format: 14x21

DESCRIERE

Baietii din strada Pal - Molnar Ferenc

 
... cât ai bate din palme, clasa rămase pustie. Pe scările largi, cu coloane, se porni un iureş sălbatic, care de obicei nu se domolea decât atunci când se ivea silueta înaltă a vreunui profesor. In asemenea cazuri, alergătorii „puneau frână“ şi ordinea era oarecum restabilită. Dar îndată ce profesorul dispărea după vreun colţ, cursa nebunească începea din nou.

Cum trecu de poarta şcolii, valul de copii se desfăcu în două: unii o luară la dreapta, alţii la stânga. Când se iveau profesorii printre ei, pălărioarele săltau sprintene în semn de salut.
 
Şi toată această mulţime flămândă şi obosită se învălmăşea pe strada însorită... iar ameţeala uşoară ce-i cuprinsese pe băieţi se risipea treptat în faţa atâtor lucruri ispititoare şi pline de viaţă cu care îi întâmpina strada.
 
Parcă ar fi scăpat din închisoare, aşa se bucurau de aerul prospăt, de soare, aşa se lăsau înghiţiţi de oraşul zgomotos şi foarte animat. Pentru ei, oraşul nu era decât o învălmăşeală de trăsuri şi tramvaie, de străzi şi magazine, printre care trebuiau să-şi croiască drum spre casă.

Csele se opri sub bolta unei porţi din apropiere, vrând să cumpere pe furiş nişte alviţă. Dar negustorul urcase preţurile cu neruşinare. Se ştie că peste tot în lume o bucată de alviţă costă un creiţar. Adică alviţarul dă cu bărdiţa în calupul alb, împănat cu alune, şi atât cât sare dintr-o lovitură costă un creiţar. De altfel, negustorul ăsta de sub boltă vindea toate mărfurile la acelaşi preţ. Orice cumpărai costa un creiţar...
 
.........
 
... cei care se pricep întru câtva în ale comerţului ştiu prea bine că atunci când o afacere comercială este legată de riscuri, preţurile cresc. Aşa, de exemplu, se ştie că ceaiurile din Asia sunt scumpe pentru că transportul lor se face cu caravanele prin regiuni bântuite de tâlhari.
 
Pericolul prin care trec caravanele trebuie să-l plătim noi, europenii. Alviţarul, care, bietul, se temea să nu fie îndepărtat de lângă şcoală, cunoştea şi el această lege şi-şi făcea socoteala că, dacă cei de la şcoală îl vor alunga, el nu li se va putea împotrivi. Chiar dacă le-ar zâmhi la fel de dulce ca şi zaharicalele lui, ei tot îl vor socoti o primejdie pentru copii.
 
„Copiii îşi cheltuiesc toţi banii la italian", spunea lumea. Aşa că italianul, simţind că negustoria lui n-are viitor în preajma şcolii, urcă preţul. Dacă tot trebuia să plece de-acolo mai devreme sau mai târziu, măcar să agonisească ceva. Prin urmare, îi spuse lui Csele:
 
—    Până acum, toate fost un creiţar. De acum, toate doi creiţari...
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0429 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.