Banii Romaniei (Mircea Cosea)

Preț: 45,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 231
Format: 15x22

DESCRIERE

Banii Romaniei (Mircea Cosea)

 
... poziţia şi decalajul nu erau însă suficiente pentru transformarea acestei zone într-o oportunitate providenţială de ridicare a eficienţei valorificării capitalului.
 
Erau necesare şi acţiuni de „pregătire” a delocalizării care presupuneau aducerea acestei zone la un nivel suficient de permiabilizare şi permisivitate pentru pătrundrea fără probleme a respectivului capital.
 
„Pregătirea” a constat în curăţirea economiilor fostelor ţări comuniste de orice element care ar fi putut concura pătrunderea şi consolidarea capitalului străin. In pofida decalajului de tehnologie şi productivitate, aceste ţări ar fi putut avea totuşi vocaţie concurenţională pe segmente de piaţă ale unor produse tradiţionale.
 
Nu era exclusă nici posibilitatea creşterii rapide a capacităţii concurenţionale prin simpla trecerea la un alt tip de management prin renunţarea la rigiditatea planificării centralizate.
 
Intr-o perspectivă mai îndepărtată se dorea şi întârzierea cât mai mult posibil a dezvoltării capitalului autohton din aceste ţări, ceea ce ar fi condus deasemenea la concurarea capitalului străin.
 
Schema de lucru pentru această pregătire s-a numit „terapie de şoc” şi a fost elaborată ex-catedra, special pentru ţările central şi est europene, de către profesorul american Jeffrey Sachs, a cărui singură experienţă îţi conceperea unor reforme de asemenea amploare se baza pe un stagiu efectuat în Bolivia.
 
...............
 
... terapia de şoc consta în aplicarea concomitentă şi rapidă a unui mix de politia format din: descentralizarea deciziilor economice (eliminarea planificării centralizate şi autonomizarea funcţională şi financiară a întreprinderilor); crearea instituţiilor pieţei (privatizarea rapida, liberalizarea preţurilor, înfiinţarea pieţei de capital); disciplina financiară (autonomia Băncii Naţionale, eliminarea subvenţiilor de stat); deschiderea spre economia mondiala (liberalizarea comerţului exterior, liberalizarea fluxului de investiţii străine); regularizarea ratei de schimb (stablirea unei rate unice de schimb şi trecerea la convertibilitatea internă).
 
Schema terapiei de şoc a fost amplu promovată de către organizaţiile internaţionale şi de către instituţiile financiare intemaţionale.
 
Preluarea şi aplicarea ei a constituit în primii ani de după 1990 condiţia recunoaşterii pe plan internaţional a progreselor pe care fostele ţări comuniste le înregistrau pe drumul spre economia de piaţă...
 
...........
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Economie politica - Cele mai vândute cărți

Created in 0.0384 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.