Bestiarro - Dan Persa

Bestiarro - Dan Persa
Preț: 37,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-973-50-7173-8
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 276
Format: 13x20

DESCRIERE

Bestiarro - Dan Persa

 
... m-am născut cu o deviaţie genetică. Am urechi de cimpanzeu şi timpane de liliac. Aud sunete ce urechilor omeneşti le sunt inaccesibile. De aceea, cu siguranţă, nu ştiţi: ca şi liliecii, oamenii emit ultrasunete, doar că ele nu sunt un dar al naturii, ci dimpotrivă, sunt vaierul neauzit al omenirii, sunt geamătul ei, sunt bocetul ei. De aceea seamănă oamenii liliecilor, sunt, semenii mei, nişte lilieci îndureraţi.
 
Ţipetele izbucnesc din suferinţa lor. Ce rost ar avea însă povestea aceasta? Toţi o ştiu. Sau povestea mea? Am învăţat de mult să-mi ascund însuşirea, dacă e o însuşire şi nu un blestem.
 
Mi-o ascund chiar şi mie şi mă prefac că nu aud ce aud. Un ţiuit continuu… un ţipăt. Pentru că suferinţa umană n-a fost lăsată de Dumnezeu ascultării urechilor omeneşti. Aşa că voi istorisi ce am de istorisit ca şi când aş fi un om normal între ceilalţi oameni. De altfel, asta şi sunt. O fină operaţie estetică a redat urechilor mele forma lor umană.
 
Ce mai contează că timpanele mele sunt altfel? Ele nu se văd, iar ce nu văd, oamenii nu ştiu. De aceea, ce rost ar avea să vorbesc despre mine? Pe cine ar interesa povestea mea? Deşi nu puţine ar fi de povestit.
 
De pildă, creşterea şi descreşterea carierei mele: cum am devenit medic şi am fost apoi eliminat dintre practicanţii lui Esculap pentru malpraxis, deşi eu zic că am făcut un gest umanitar.
 
Vedeţi, deja aş intra în conflict cu societatea. Şi nu vreau. Ba nu aş istorisi nici măcar povestea prietenului meu, domnul Nica, un om mult mai vrednic ca mine, la al cărui căpătâi pus pe catafalc priveghez. Ci voi spune o poveste din târg, cu care ne-am intersectat toţi o vreme, dar eu o ştiu mai bine.
 
Şi nu va fi despre oamenii-lilieci, ci despre alte animale. Ăştia suntem… Dar chiar şi oamenii ce nu şuieră ca liliecii plâng în felul lor. Şi pentru a nu lăsa nimănui vreun dubiu că nu este decât o poveste din târg, povestită de un oarecare, eu, doctorul Mânzescu, nu voi fi naratorul faptelor ci doar, aşa cum m-am şi aflat în toată povestea, un insignifiant personaj. Mi-aş numi însemnările Ulii în oraş, mai ales că poetul Porumbelu a lăudat acest titlu...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0641 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.