Boala cronică. O perspectivă interdisciplinară - Magdalena Iorga

Boala cronică. O perspectivă interdisciplinară - Magdalena Iorga
-6%
Preț: 56,40 RON
60,00 RON (-6%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-8321-5
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 520
Format: 17X24

DESCRIERE

Boala cronică. O perspectivă interdisciplinară - Magdalena Iorga

 
Tulburări de vorbire
Deşi sunt prietenoşi şi îşi doresc comunicarea cu ceilalţi, mulţi dintre pacienţii cu SD au dificultăţi în a fi înţeleşi de cei care nu fac parte din mediul lor familial. Ei sunt caracterizaţi deseori de întârzieri ale limbajului sau de tulburări de vorbire, abilităţile expresive fiind mult mai întârziate decât cele receptive, iar tulburările de morfosintaxă şi inteligibilitate se menţin şi la vârsta adultă.
O cauză a acestor tulburări de natură motorie pare a fi hipotonia specifică SD, precum şi factorii cognitiv-lingvistici (IQ şi memorie scăzute), craniofaciali (macroglosia, bolta palatină înaltă şi îngustă, dinţii atipici şi încovoiaţi, gura mică etc.), senzorio-motorii (timpi lenţi de răspuns, greutăţi la masticaţie şi înghiţire) sau auditivi (patologiile urechii medii, canale auditive interne înguste) (Wilson et ai, 2019a).
Pentru a dezvolta la maximum potenţialul lor de a comunica şi de a se integra, se recomandă terapia logopedică şi folosirea mijloacelor de comunicare alternative şi augmentative: cărţi, caiete de comunicare, pictograme, fotografii, sisteme de înaltă tehnologie, software special (Rvachew & Folden, 2018; Barbosa et al., 2018).

Obezitatea
Rata obezităţii la pacienţii cu SD variază între 23% şi 70%, cu precădere în rândul pacienţilor de sex feminin şi în perioada 2-6 ani. Cauzele acesteia includ, pe lângă înălţimea redusă a indivizilor, creşterea nivelului de leptită circulantă, niveluri reduse ale adiponectinei, o dietă necorespunzătoare, prezenţa comorbidităţilor, tulburări de mers, activitate fizică redusă. Obezitatea reprezintă un factor de risc pentru multiple probleme de sănătate, precum apneea în somn sau hipotiroidismul subclinic. Pentru combaterea acesteia sau pentru menţinerea greutăţii în parametri normali, este necesar un program individualizat, cu exerciţii adecvate şi reguli nutriţionale bine stabilite (Bermudez et ai, 2019; Pierce, Ramsey & Pinter, 2019; Foerste et ai, 2016; Bertapelli et ai, 2016; Asim et ai, 2015).

Psihopatologia pacientului cu sindrom Down
Aparte de trăsăturile fizice tipice şi de multiplele probleme de sănătate pe care le pot dezvolta, pacienţii cu SD sunt asociaţi şi cu retard mintal, SD fiind considerat cea mai comună cauză genetică de retard mintal uşor şi moderat. în ciuda faptului că sunt percepute ca fiind prietenoase, afective şi simpatice, persoanele cu SD manifestă multe probleme emoţionale, de comportament şi psihiatrice (hiperactivitate, neatenţie, agitaţie, autism, impulsivitate, tantrum, încăpăţânare, perturbare, opoziţionism, mişcări repetitive, dereglare senzorială şi probleme de vorbire) (Ersoy, Guler & Qetin, 2018).
Toate persoanele cu SD prezintă un anumit grad de deficienţă de învăţare (dislalii, dis-grafii, discalculii) ca urmare a retardului mintal uşor sau moderat, a coeficientului de inteligenţă scăzut şi a memoriei deficitare (Barbosa et al, 2018). Antonarakis şi colaboratorii săi (2020) subliniază ideea că ne putem folosi de noile informaţii din domeniul fizio-patologiei moleculare a SD pentru a explora noi intervenţii terapeutice de ameliorare a dizabilităţii intelectuale a acestor pacienţi...
 
CUPRINS:
 
Autorii    13
Pentru acum şi pentru viitor (Richard CONSTANTINESCU)    21
Boala cronică. Definiţii şi provocări
1.    Bolile cronice. Clasificare şi factori de risc (Florin Dumitru PETRARIU,
Magdalena IORGA)    25
Introducere    25
Bolile cardiovasculare    26
Diabetul zaharat    27
Tulburările mintale şi de comportament    27
Obezitatea şi alte tulburări prin exces de aport    alimentar    28
Ncoplaziilc    29
Bolile digestive cronice    31
Bolile respiratorii cronice     32
Bolile sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi ale ţesutului conjunctiv    32
Bolile cronice din sfera ORL    33
Bolile renale cronice    33
Bolile hematologice cronice    34
Bolile rare şi starea de posttransplant    34
Problemele de sănătate orală    35
Faeton care cresc nscul apariţiei bolilor cronice    35
Concluzii     39
Bibliografie    39
2.    Aspecte psiho-medico-sociale în unele boli cronice rare
(Dana-Teodora ANTON-PĂDUR ARU)    42
Introducere    42
Fenilcetonuria (PKU)    43
Fibroza chisticâ (mucoviscidoza)    48
Concluzii    51
Bibliografie    SI
3.    Stări anatomice - între boală cronică şi expresivitate vizuală
(Cezarina Florina CALOIAN)    54
Introducere    54
Ipostaze ale bolii în arta vizuală     55
Viziuni asupra corpului uman, între cunozitate şi ştiinţă    57
Arta ca modalitate de exorcizare a propmlor    demoni    61
Concluzii    67
Bibliografie    68
.........
.............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Medicina generala - Cele mai vândute cărți

212,50 RON
250,00 RON (-15%)
Created in 0.0535 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.