Budism pentru oameni ocupați

Budism pentru oameni ocupați
-10%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 240
Format: 13x20
Categoria: Budism
Preț: 27,00 RON
30,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Budism pentru oameni ocupați. Găsirea fericirii într-o lume grabită - David Michie

 
... in această carte simplă, frumos scrisă, David Michie ne iniţiază în învăţăturile esenţiale ale budismului tibetan. Cu un umor subtil, autocritic, autorul ne arată cum a început să includă practici budiste în viaţa lui de zi cu zi şi cum a ajuns să înţeleagă diferenţa dintre plăcerile efemere ale vieţii cotidiene şi sentimentul profund de bunăstare şi seninătate sinceră care izvorăşte din conectarea la natura noastră interioară...
 
Fragmente:
 
De ce urmăm calea

Un tânăr discipol l-a întrebat pe Maestru:
''Cum mă pot elibera?''
Maestrul a răspuns:
''Dar cine te~a pus in lanţuri?''

Lecţie Advaita

Sheehy ne-a explicat că Buddha le-a dat numeroase învăţături oamenilor cu diverse niveluri de inteligenţă, înţelegere şi motivaţie» Mai simplu, le-a vorbit oamenilor pe limba lor. Intorcându-ne la analogia cu lotusul care îşi are rădăcina in mâlul din mlaştină şi înfloreşte la suprafaţa apei, cu toţii ne aflăm In diferite stadii de evoluţie.

Din perspectivă budistă, cel mai elementar nivel de motivaţie reiese din recunoaşterea câtorva factori: dacă fluxul nostru mental chiar persistă după această viaţă? Oare cauzele chiar creează efecte potrivit legii karmice?
 
La fel cum un om raţional îşi planifică viaţa mai departe decât nevoile de zi cu zi, n-ar trebui ca şi noi să privim dincolo de orizontul imediat ale acestei vieţi anume?

Acest nivel de motivaţie reprezintă un bun punct de plecare. Ne a|ută să vedem suişurile şi coborâşurile vieţii noastre Intr-o lumină mai bună. Dacă ne gândim la imaginea de ansamblu, disperarea şi lipsurile noastre inevitabile devin cumva mai uşor de gestionat.

Dar nu aid se opreşte totul. O analiză mai profundă asupra vieţii, aşa cum este cuprinsă în Cele Patru Adevăruri Nobile ale lui Buddha, ne arată că, dacă vrem să simţim o fericire autentică, ar trebui să aspirăm la un viitor aflat in afara acestei existenţe, samsara.

Samsara se foloseşte adesea ca simbol pentru existenţa ciclică, succesiunea nesfârşită de naştere, îmbătrânire, îmbolnăvire şi moarte prin care am trecut cu toţii din vremuri imemoriale.
 
Dar o definiţie mai exactă pentru samsara este „mintea afectată de karma şi amăgire” Mintea este cea care perpetuează experienţa noastră de existenţă ciclică. Opusul ei, o minte eliberată de karma şi amăgire, este definită ca nirvana.

Este foarte important faptul că nici samsara, nici nirvana nu depind de existenţa noastră într-un anumit loc sau intr-o anumită stare. Nirvana nu este o variantă budistă a raiului în care, ca să intrăm, trebuie să murim.
 
Şi nici samsara nu se sfârşeşte odată cu moartea. Cel mai important aspect este că fiecare dintre noi are oportunitatea de a ajunge la nirvana chiar In această viaţă.

Deoarece budismul este o tradiţie vie, putem găsi exemple de oameni care au atins nirvana. Poate că sunt supuşi aceloraşi situaţii ca noi, dar în loc să aibă reacţii precum invidia sau nerăbdarea, starea lor mentală este una de pace şi fericire de nezdruncinat. Să ne uităm la Dalai Lama ca la un exemplu al rezultatelor practicilor budiste.
 
Ca lider care şi-a pierdut ţara, ca persoană sensibilă care şi-a văzut mulţi dintre prieteni ucişi şi torturaţi, ar fi fost de înţeles si fi devenit un om extrem de acru şi răzbunător.
 
Dar cei mai mulţi care au avut privilegiul să-l întâlnească vor confirma că radiază beatitudine şi seninătate. De fapt, este imposibil să-ţi imaginezi pe altcineva mai fericit!...
 
CUPRINS:
 
Multumiri
 
1.    De ce avem nevoie ca să fim fericiţi?
2.    Prima învăţătură a lui Buddha    
3.    Cum să medităm    
4.    Karma         
5.    Această viaţă preţioasă
6.    Primul pas
7.    Cultivarea compasiunii
8.    Cum sa gasim fericirea in viata de zi cu zi
9.    Esenta intelepciunii lui Buddha
10.  Sa urmam un invatator
 
Epilog
Dedicatie
Glosar
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0577 sec