Ca o rana de sabie - Ahmet Altan

Ca o rana de sabie - Ahmet Altan
-10%
Preț: 44,10 RON
49,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-978-390-0
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 464
Format: 13X20

DESCRIERE

Ca o rana de sabie - Ahmet Altan

 
... toate lucrurile acelea vechi, căzu te-n uitare — trusa de scris din cristal faţuit, hârtiile îngălbenite pe care slovele în stilul stilus' se zbăteau aidoma unor făpturi vii care mai aveau puţin şi-şi dădeau duhul, fotoliul cu pielea scorojită ici-colo, tambura cu coarda ruptă care stătea rezemată de perete, masa de nuc rămasă fără sertare, nişte fructe meşterite din săpun, cu vopseaua coşcovită, care se odihneau pe o farfurie ciobită din porţelan, globul pământesc de tinichea, schilod, al cărui ax subţire, care-l străpungea chiar prin mijloc, arăta mâncat de rugină, sabia de argint şi bastonul de fildeş proptite de zid unul lângă altul, revistele vechi îngrămădite într-un colţ al încăperii, cărţile îmbrăcate în marochin —, toate acele lucruri, întreaga odaie, întreaga casă, ba chiar, poate, întreaga urbe erau năpădite de praf; totul părea învăluit într-un soi de colb fin, care se cuibărise în lucruri, le uzase şi, în cele din urmă, le venise de hac.

îşi amintea tot ceea ce i se povestise — îşi întipărise în memorie, rând pe rând, toate amănuntele, fără a pierde din vedere nimic; ceea ce i se spunea suna altfel în gura fiecăruia. Potrivit unora, trusa de scris din cristal ajunsese acolo cu prilejul circumciziei lui Şeyh Efendi, insă alţii afirmau ca-i fusese adusă lui Ragip Paşa ca dar de nuntă; cat despre bastonul de fildeş rezemat de perete, unii spuneau că i-ar fi aparţinut cândva lui Reşit Paşa, pe câtă vreme
alţii susţineau că fusese cumpărat de Hikmet Bey de la un anticar din Salonic. Istoria acelui oraş, a acelei case, a acelei odăi se modifica în funcţie de cel care o depăna, se asocia, de fiecare dată, cu o altă poveste, cu un alt anotimp, cu un alt timp şi, tot de fiecare dată, trecutul se pierdea, cufundându-se si mai mult în uitare.

Îşi amintea totul, dar îi era cu neputinţă să-şi dea seama când anume se apucase să stea de vorbă cu morţii; oare să o fi făcut când ajunsese în casa aceea sau să fi fost adus în casa aceea chiar de morţii cu care stătea la sfat? Globul de cristal al timpului se fisurase într-un moment greu de definit, aşa încât morţii cuibăriţi în căuşul acelei sfere şi viii aflaţi în afara ei ajunseseră să se amestece de-a valma. Osman îşi începuse călătoria funestă, în răstim-pul căreia viaţa urma să se întrepătrundă cu moartea, iar raţiunea cu nebunia şi care urma să dureze până când sfera avea să se facă ţăndări, pentru ca apoi să dispară, tocmai la vremea când fisura aceea, care aducea la început cu o linie fină, prinsese să se adâncească şi să se lăţească în legea ei.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0620 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.