Calea spre iluminare - Dalai Lama

Calea spre iluminare - Dalai Lama
-10%
Preț: 54,00 RON
60,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-44-0569-2
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 384
Format: 13x20

DESCRIERE

Calea spre iluminare - Dalai Lama

 
... când îi comparăm pe nenumărații învățători religioşi care au apărut de-a lungul timpului, trebuie să o facem ținând seama de ceea ce au predicat şi analizând domeniile în care s-au remarcat; nu este suficient doar să cităm din elogiile aduse de adepții lor, deoarece acestea sunt prezente în toate religiile.
 
Procesul comparației presupune să se facă diferențieri, iar, când procedăm în acest fel, înțelegem că doctrina lui Buddha este unică prin observarea modului nostru de a înțelege greşit sinele şi punerea accentului pe faptul că soluția o reprezintă altruismul.
 
În plus, budismul invită la înfăptuirea stării de bine a tuturor ființelor simțitoare prin transformarea comportamentelor noastre obişnuite, centrându-le pe sine, dar şi pe ceilalți: ar trebui să ne înfrânăm prețuirea de sine şi, în schimb, să îi prețuim pe ceilalți.
 
În acest fel, Buddha Shakyamuni face dovada unei înțelepciuni şi a unei compasiuni infinite. Accentul pe care Buddha îl punea pe generarea unei intenții altruiste pentru a deveni iluminat, prin prețuirea celorlalți în locul prețuirii de sine, şi importanța pe care o acorda altruismului ca antidot la concepțiile noastre eronate despre sine au făcut ca budismul să fie o doctrină profundă într-un mod aparte.
 
Dar oare ar fi lumea aceasta un loc mai bun, dacă am deveni cu toții budişti? Pe vremea când Buddha Shakyamuni îşi predica învățăturile, nici măcar India nu devenise pe de-a întregul budistă. Dacă nu ar fi fost nevoie să vorbească despre dispozițiile şi interesele discipolilor săi, ar fi putut să-i învețe pe toți cel mai profund sistem filozofic.
 
Însă nu aşa au stat lucrurile; este necesar ca doctrina să fie sem-nificativă şi utilă pentru fiecare student în parte. Fiindcă dispozițiile şi interesele ființelor simțitoare sunt diverse, era necesar, chiar şi pentru Buddha, să le transmită o serie amplă de învățături. Dacă cea mai profundă învățătură – cea conform căre-ia oamenii şi tot ce ființează nu există în mod independent, în virtutea propriei naturi – nu este semnificativă pentru un discipol, atunci trebuie să-i fie predat un sistem parțial centrat pe altruism.
 
Astfel, Buddha îi învăța pe elevii săi că oamenii nu există în mod efectiv; în schimb, ceea ce există este sistemul minte–corp, în acest fel scoțându-l în afara sferei altruismului. Acelor elevi pentru care niciun nivel al doctrinei altruismului nu putea să se potrivească, pentru moment, cu felul lor de a gândi, Buddha le explica o teorie modificată a sinelui, aşa cum se întâmpla când spunea: „Sistemul minte–corp este greutatea; purtătorul greutății este omul.“ 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0453 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.