Capitolul lipsă. Dragoste și dramă în România interbelică - Miriam Yahil-Wax

Capitolul lipsă. Dragoste și dramă în România interbelică - Miriam Yahil-Wax
-10%
Preț: 35,91 RON
39,90 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786067937695
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 272
Format: 13x20

DESCRIERE

Capitolul lipsă. Dragoste și dramă în România interbelică - Miriam Yahil-Wax

 
... la trei săptămâni după ce Hitler a invadat Polonia, prim‑ministrul Călinescu a fost asasinat. Acum, că „omul de oțel” fusese eliminat, România a revenit la starea de haos. Bucureștiul era destabilizat. La Iași, erau raportate incidente antisemite violente aproape în fiecare zi.
 
Tata era mai convins ca niciodată că problema nu erau evreii, ci lumea capitalistă decăzută care se prăbușea sub bocancii fascismului. Evreii nu reprezentau decât o notă de subsol în cartea istoriei care înnebunise de‑a binelea.
 
Părinții mei erau amândoi șomeri, trăind din banii bunicului Pinku, citind cu mare atenție anunțurile cu locuri de muncă din ziare, în speranța că vor afla o licărire de speranță, însă negăsind‑o nicăieri. Regimul mințea despre orice.
 
Pretindea că studenții l‑ar fi ucis pe Călinescu, deși, într‑o fotografie făcută după incident, asasinii, care fuseseră omorâți, păreau a fi bărbați între două vârste. „Nici măcar nu pot falsifica știrile cum trebuie”, remarcase tatăl meu.
 
Când a fost format un guvern pro‑nazist și Garda de Fier, responsabilă pentru asasinat, a fost invitată la guvernare, părinții mei au înțeles că în spatele crimei se aflau naziștii. Germania avea să conducă România, iar viața tatălui meu era în pericol. Sunt la tanti Rosa.
 
Am venit să o întreb despre viața ei de la Iași de după izbucnirea războiului. Dintr‑un anumit motiv, ea pare nerăbdătoare și răspunsurile ei sunt scurte. Ce poate să‑mi spună despre Garda de Fier? „Erau peste tot!”
 
Dar despre tratatul semnat de regele Carol cu URSS? „A cedat Rusiei jumate de Românie!” Îi explic cu calm mătușii că regele a încercat, mai întâi, să mențină neutralitatea țării, apoi a fost forțat să le cedeze sovieticilor Basarabia și nordul Bucovinei, nu jumătate de țară, sau să pornească un război împotriva lor.
 
Imediat ce au intrat în posesia acestor teritorii, sovieticii au deschis granițele pentru „repatriere”. S‑a întâmplat în iunie 1940. Locuitorii provinciilor aveau voie să se întoarcă în fostele lor case din orice parte a vechii granițe.
 
— Exact! Exact! Era de Șavuot! spune Rosa în timp ce fața i se luminează. Mama se ruga cu al ei tichele peste perucă, acela din mătase naturală pe care ți l‑am dat ție, și eu făceam clătite.
 
Amestecam zahăr cu stafide și brânză și eram cam tristă pentru că Schery, Moni, papa și Simona sărbătoreau la București, împreună, iar eu și mama eram singure și nefericite la Iași. Deodată a strigat Gewald! Și am văzut o umbră mare în ușă, prietenul lui.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0544 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.