Casnicia, pe roate sau pe butuci

Casnicia, pe roate sau pe butuci
Preț: 41,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2019
Pagini: 310
Format: 13x20
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Casnicia, pe roate sau pe butuci. Cum poti face ca mariajul tau sa dureze - John Gottman

 
Gândurile ascunse au rezistenţa inscripţiilor în piatră

Intr-o memorabilă scenă din filmul lui Woody Allen, „Annie Hair, îi vedem pe Annie şi Alvie (care tocmai s-au cunoscut la un meci de tenis jucat la dublu) cum beau ceva pe acoperişul clădirii în care se află apartamentul ei. In aparenţă, conversaţia lor e o critică pe tema fotografiei. In realitate, exact în acele momente ei decid să se implice într-o idilă.
 
Deşi discută despre evoluţia artei şi a esteticii, o conversaţie mult mai importantă se desfăşoară în capul fiecăruia. Scurtele replici nerostite ne dezvăluie care simt gândurile lor adevărate: „Mă întreb cum arată goală", meditează Alvie. „Sper că nu se va dovedi un bădăran, ca alţii", îşi spune Armie.
 
Aceste gânduri sunt gaura cheii, prin care vedem ce se întâmplă, de fapt, între ei. Remarcăm conştienţa de sine şi incertitudinea, dar şi atracţia reciprocă. Până la sfârşitul conversaţiei, devine clar că-şi vor da întâlnire.
 
Nu e lucru de mirare că ceea ce crezi despre o persoană adesea determină felul în care tratezi acea persoană. Dar când vine vorba de căsnicie, acest adevăr simplu are consecinţe uriaşe. Presupunerile pe care le faceţi la adresa partenerului de viaţă şi a relaţiei voastre influenţează starea de sănătate’a acesteia.
 
Problemele conjugale apar cu uşurinţă, dacă gândurile şi sentimentele sunt distorsionate. Şi, mai ales, dacă „subtitrarea" din capul fiecăruia consolidează o perspectivă negativă despre partener şi căsnicie. Cu cât mai adânc pătrund Cei Patru Călăreţi ai Apocalipsei în căminul vostru, cu atât e mai probabil ca scenariul lăuntric care vă rulează în minte să capete o tentă negativă mai pronunţată.
 
Când asta se întâmplă, ajungeţi amândoi expuşi unui risc imens: acela de a vă simţi aşa de copleşiţi de negativitate, încât alunecaţi spre ultima pantă abruptă a şirului de cascade conjugale. Acolo se află ceea ce eu numesc „Cascada Distanţării şi a Izolării".

Fiindcă cei mai mulţi dintre noi se încred în sentimentele şi intuiţia lor, nu e aşa de uşor să recunoşti când scenariul intern e distorsionat. Haideţi să ne uităm îndeaproape la două scenarii. în primul, Bill vine acasă morocănos şi începe să ţipe că toată casa-i o mizerie. Soţia lui, Betty, gândeşte: „Băiete, dar ştiu că eşti întors pe dos! Asta mă tulbură. Sper să-ţi treacă, după ce-ţi reverşi supărarea. Mă întreb ce s-a întâmplat la serviciu, de te-a scos de pe şine atât de brutal."

în celălalt scenariu, Bob vine acasă morocănos şi începe să ţipe că toată casa-i o mizerie. Soţia lui, Jane, gândeşte: „Chiar mă supără faptul că strigă ca un apucat. Tot timpul e arţăgos, în plus, de când e curăţenia numai responsabilitatea mea? E aşa un porc sexist!... Nu pot să cred că sunt nevoită să îndur aşa ceva!"

Deşi soţul se poartă la fel în ambele scenarii, evident, soţia din primul scenariu contrastează puternic cu soţia din cel ce-al doilea. Şi Betty, dar şi Jane devin tensionate la vederea comportamentului manifestat de soţ; însă diferenţa fundamentală dintre ele stă în felul de a-şi canaliza emoţiile stresante...
 
CUPRINS:
 

Mulţumiri  
Prefaţă 

 

Capitolul 1
Ce anume face ca un mariaj să funcţioneze?  

 

Capitolul 2
Tipologia conjugală: bunul, răul şi volatilul    

 

Capitolul 3
Cei Patru Călăreţi ai Apocalipsei: semnele prevestitoare    

 

Capitolul 4
Gândurile ascunse au rezistenţa inscripţiilor în piatră      

 

Capitolul 5
Două mariaje: al lui şi al ei  

 

Capitolul 6
Diagnoza căsniciei  

 

Capitolul 7
Patru strategii-cheie pentru însănătoşirea mariajului

 

Capitolul 8
Consolidarea fundaţiei    

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0477 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.