Coșul dvs este gol.
Ați uitat parola?
Nu aveți cont? Creați-l!

Ce ar face Confucius? Sfaturi intelepte pentru dobandirea succesului si arta bunei convietuiri in societate

Ce ar face Confucius? Sfaturi intelepte pentru dobandirea succesului si arta bunei convietuiri in societate
ISBN: 973-8975-02-6
Editura:
Anul publicării: 2007
Pagini: 225
Format: 13x20
20,00 RON
Disponibilitate: in stoc

DESCRIERE

....''Ce ar face Confucius? Sfaturi intelepte pentru dobandirea succesului si arta bunei convietuiri in societate''


La rându-i, Confucius îi învaţă că "Dacă vorbele nu sunt conforme cu adevărul, atunci nu ai nici o şansă de succes".

Cinci sute de ani înainte de sosirea lui Cristos, Confucius a enunţat" dogma cunoscută în China de azi drept "Regula de aur":

Nu cere celorlalţi să facă ceva ce ţie nu-ţi place. La fel ca şi Socrate şi Iisus, Confucius a avut curajul să înfrunte autorităţile. Când Ji Kangzi i-a cerut înţeleptului un sfat pentru stăvilirea valului infracţional care cuprinsese Shandongul, Confucius i-a spus răspicat: "Dacă tu însuţi, Ji Kangzi, n-ai fi implicat, nimeni n-ar încerca să fure de la tine... Dacă ai şti ce-i bunătatea, poporul ar fi blând cu tine", a continuat el, uluindu-l pe mandarin.

Cu toate acestea, spre deosebire de Iisus, Confucius nu se axa pe probleme spirituale. Când un învăţăcel i-a cerut părerea despre viaţa de după moarte, maestrul 1-a repezit. "Abia avem timp să înţelegem viaţa pământească", i-a zis el, probabil cu un rictus. "Cum ar fi posibil să înţelegem moartea?"

În principiu, el punea accent pe existenţa imediată, pe arta de a te comporta decent pe parcursul vieţii şi de a aborda problemele esenţiale ale acesteia: adevărul, prietenia, loialitatea, buna guvernare şi conduita, enunţându-le cu atâta înţelepciune şi decenţă încât toată lumea să poată beneficia de ele.

În politică, maestrul a propus o soluţie revoluţionară: dreptul de a conduce se dobândeşte, nu se moşteneşte, într-o vreme când aristocraţia îşi susţinea poziţia invocând dreptul divin, Confucius şi discipolul său Mengzi (Mencius) arătau că "mandatul ceresc"` poate fi asumat numai de un conducător drept care îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de popor.

Un lider care se dovedeşte corupt sau ineficient, spuneau ei, ar putea şi ar trebui schimbat. Acest concept îndrăzneţ îşi găseşte materializarea două mii de ani mai târziu în "Declaraţia de independenţă" a lui Thomas Jefferson: Ori de câte ori o formă de guvernământ devine dăunătoare, poporul are dreptul s-o modifice sau s-o înlăture.

Deşi regulile confucianiste frizează eternul, Confucius omul aparţinea în cea mai mare măsură vremurilor sale. Cărturar vestit, conversaţia să era presărată cu jocuri de cuvinte şi calambururi care pot scăpa celor nefamiliarizaţi cu politica dinastiei Zhou sau cu vocabularul respectiv.

Prin urmare, cele mai multe ediţii asiatice contemporane seamănă cu această carte - se dau câteva citate din maestru urmate de o pagină două de explicaţii. În această ordine de idei, " Ce ar face Confucius?" oferă cititorilor o introducere în gândirea confucianistă prezentând, de asemenea, modul în care o studiază Asia modernă. Există o diferenţă.

Comentariile dr. Berthrong nu seamănă cu cele ale vechilor chinezi, axate pe ciudăţenii lingvistice sau chichiţe filozofice. Ea îşi asumă rolul de a interpreta înţelepciunea venerabilă a maestrului spre a-i accentua importanţa în secolul douăzeci şi unu.

Sunt mulţi ani de când afirm că dialogurile (ori "Analectele" aşa cum Legge obişnuia să le numească în mod preţios elitist) ar trebui să facă parte din programa de învăţămînt a tuturor şcolilor occidentale.


Din carte....


"Dacă vorbele nu sunt conforme cu adevărul, atunci nu ai nici o şansă de succes". Cinci sute de ani înainte de sosirea lui Cristos, Confucius a enunţat" dogma cunoscută în China de azi drept "Regula de aur": Nu cere celorlalţi să facă ceva ce ţie nu-ţi place. La fel ca şi Socrate şi Iisus, Confucius a avut curajul să înfrunte autorităţile. Când Ji Kangzi i-a cerut înţeleptului un sfat pentru stăvilirea valului infracţional care cuprinsese Shandongul, Confucius i-a spus răspicat: "Dacă tu însuţi, Ji Kangzi, n-ai fi implicat, nimeni n-ar încerca să fure de la tine... Dacă ai şti ce-i bunătatea, poporul ar fi blând cu tine", a continuat el, uluindu-l pe mandarin.

"Când cunoşti un lucru, afirmă că îl cunoşti, iar când nu ştii, recunoaşte că nu ştii. Aceasta este cunoaşterea".


Autor: Nagai Evelyn Berthrong

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Categorii

Edituri

Top

Promoţii

Parteneri

SC REALCONS SRL
www.libraronline.ro

Promo

Dezvaluiri
Agenda Medicala 2018

Comenzi telefonice

Telefonul clientului:
0722.546.544
Program:
L-V:9.00-17.30

Newsletter

Accesul clienţilor

Promo

Yoga - O calatorie in cautarea sinelui
Metoda de nastere prin yoga

Cărţi noi

Asistenţă online

asistenta Suntem deconectați
Created in 1.1008 sec
loader
Caut in catalog...
loader