Ce este isteria? - Gisele Harrus-Revidi

Ce este isteria? - Gisele Harrus-Revidi
Preț: 35,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 176
Format: 13x20
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Ce este isteria? - Gisele Harrus-Revidi

 
... câteodată corpul însuşi devenea semnificantul efectului pe care celălalt îl avea asupra sinelui, indicând natura acelei separări originare, în care corpul a reţinut mare parte din durerea psihică provocată de respingerea maternă reală.

   După cum s-a discutat în capitolele anterioare, mama istericului — datorită caracterului sau circumstanţelor — nu-şi poate exprima relaţia erotică faţă de bebeluşul său prin alăptare şi atingeri, înlocuindu-le, în schimb, cu vocea şi reprezentaţia teatrală, oferind copilului o scenă a iubirii materne în care maternajul corporal este înlocuit cu portretizarea acestuia.
 
Pentru unii asta înseamnă să trăiască în interiorul naraţiunii materne ca obiect al ei intern, ocupând un loc în imaginaţia ei, identificându-se cu acel obiect şi punându-l în act în faţa ochilor ei.

   Este ca şi cum mama spune „O să joc iubirea unei mame pentru copilul său", oferind copilului un rol în reprezentaţia sa teatrală. Nu este aşa dificil de înţeles în ce fel priveşte mama reprezentaţia teatrală ca fiind autentică şi de ce o afirmă cu putere, promovând dreptul imaginarului matern: a-ţi imagina copilul este totuna cu a fi cu el.
 
Sintagmele populare „copilul interior" şi „copilul dinăuntru" sunt descrieri potrivite ale imaginaţiei istericului. Mai târziu, în cazul în care copilul devine isteric, şi el va apăra cu pasiune şi agresivitate imaginarul care conţine obiectele iubirii.

   Dar istericul caută să-şi găsească şinele în celălalt şi ajunge să vadă identificarea drept actul esenţial al înscrierii în lume. Oricine se identifică cu propria mamă, dar în mod normal sinele foloseşte aspecte ale celuilalt pentru a-şi articula idiomul şi nu invers, când celălalt este folosit pentru a articula obiectul dinăuntrul celuilalt.

   Crezând că sinele central se află în interiorul mamei, istericul devine extrem de preocupat să fie prezent în ceilalţi, acolo unde crede că rezidă şinele şi unde îl căută pentru materializarea dorinţei celuilalt...


CUPRINS:
 
INTRODUCERE

Isteria și avatarurile acesteia
 
I. Încercări și eșecuri legate de definirea isteriei

II. Sexualitate, feminitate și isterie

III. Curentul cerebral și curentul nervos

IV. Isteria și medicina generală

V. Isteria în istoria politică și religioasă

VI. Isteria freudiană

VII. Ultima modă în isterie

BIBLIOGRAFIE
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0487 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.