Coșul dvs este gol.
Ați uitat parola?
Nu aveți cont? Creați-l!

Ce ne spune creierul - dezvaluiri extraordinare despre misterele creierului uman

Ce ne spune creierul - dezvaluiri extraordinare despre misterele creierului uman
Anul publicării: 2017
Pagini: 511
Format: 14x20
34,90 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Ce ne spune creierul - dezvaluiri extraordinare despre misterele creierului uman (Vilayanur Subramanian Ramachandran)

 

DOCTORE, MAI AM UN PIC ŞI MOR

 

    „Atribuirea" incorectă a stărilor mentale interne unor declanşatori din lumea externă are o foarte mare legătură cu reţeaua complexă de interacţiuni care duce în general la instalarea bolii mintale.

 

Sindromul Cotard şi „contopirea cu Dumnezeu" sunt formele ei extreme. O formă mult mai des întâlnită este sindromul atacurilor de panică.


O anumită proporţie a oamenilor altfel normali sunt cuprinşi timp de patruzeci-şaizeci de secunde de un sentiment brusc al iminenţei unei nenorociri - un fel de sindrom Cotard tranzitoriu (combinat cu o componentă emoţională puternică).

Inima începe să le bată cu repeziciune (palpitaţii, intensificări ale pulsului), palmele le transpiră şi sunt pătrunşi de o senzaţie extremă de neputinţă. Atacurile pot surveni şi de câteva ori pe săptămână.


    O sursă posibilă a atacurilor de panică ar putea fi minicon-vulsiile care afectează calea 3, în special amigdala şi fluxul rezultat de excitaţie emoţională şi autonomă care curge în exces la nivelul hipotalamusului.

 

În acest caz, se declanşează o reacţie intensă de luptă sau fugi, dar fiindcă nu există nici o cauză externă căreia să-i fie atribuite modificările, senzaţia se internalizează şi persoana începe să simtă că moare.

 

Avem de-a face din nou cu aversiunea creierului faţă de nepotriviri - de data asta între input-ul neutru extern şi sentimentele fiziologice interne, nici pe departe neutre. Singurul mod în care creierul îşi poate explica această combinaţie este să atribuie schimbările unei surse interne indescifrabile şi îngrozitoare.

 

Creierul consideră (în mod inexplicabil) anxietatea fără un motiv anume mai puţin tolerabilă decât anxietatea care poate fi atribuită clar unei surse.


    Dacă ipoteza este corectă, atunci se naşte întrebarea dacă ar fi posibil să „vindecăm" atacurile de panică profitând de faptul că pacientul ştie adesea cu câteva secunde înainte că va avea un atac.

 

Dacă dumneavoastră sunteţi pacientul, atunci de îndată ce simţiţi că aveţi un atac, aţi putea imediat să vă uitaţi la un film horror pe iPhone, de exemplu. Atacul ar putea fi deturnat deoarece creierul ar atribui excitarea fiziologică filmului horror extern, şi nu unei cauze interne îngrozitoare, dar intangibile.

 

Faptul că „ştiţi" la un nivel intelectual superior că este doar un film nu anulează efectul acestui tip de tratament; la urma urmei, simţiţi teamă când vă uitaţi la un film de groază, chiar dacă recunoaşteţi că „este doar un film".

 

Convingerea nu este monolitică; ea există la multe niveluri ale căror interacţiuni pot fi manipulate clinic cu ajutorul metodei adecvate...

 

CUPRINS:

 

Prefaţă 
Mulţumiri 
Introducere 

 

Capitolul 1: Membre-fantomă şi creiere plastice
Capitolul 2: Vedem şi cunoaştem 
Capitolul 3: Culori ţipătoare şi tipe fierbinţi. Sinestezia 
Capitolul 4: Neuronii care au modelat civilizaţia
Capitolul 5: Unde este Steven? Enigma autismului 
Capitolul 6: Puterea bolboroselilor. Evoluţia limbajului
Capitolul 7: Frumuseţea şi creierul. Apariţia esteticii 
Capitolul 8: Creierul artistic. Legile universale 
Capitolul 9: O primată cu suflet. Evoluţia introspecţiei 

 

Epilog
Glosar 
Sote 


Bibliografie
Credite ilustraţii 
Indice

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Categorii

Edituri

Top

Promoţii

Parteneri

SC REALCONS SRL
www.libraronline.ro

Promo

Dezvaluiri
Agenda Medicala 2018
Created in 0.9632 sec
loader
Caut in catalog...
loader