Ce ne spune fizica despre lume - Jim Al-Khalili

Ce ne spune fizica despre lume - Jim Al-Khalili
Preț: 32,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-7367-1
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 184
Format: 13x20
Categoria: Cultura generala

DESCRIERE

Ce ne spune fizica despre lume - Jim Al-Khalili

 
Miracolul înţelegerii
Deşi poveştile vor rămâne mereu o parte esenţială a culturii umane chiar şi în ştiinţă - iar vieţile noastre ar fi mai sărace fără ele -, ştiinţa modernă a înlocuit multe mitologii antice şi credinţele superstiţioase care le-au însoţit. Un bun exemplu privind felul în care am demistificat abordarea înţelegerii lumii sunt miturile creaţiei.
 
De la începuturile istoriei omenirea a inventat poveşti despre originile lumii noastre şi divinităţi jucând un rol esenţial în crearea ei, de la Anu, zeul sumerian al cerului, la zeiţa pământului Gaia din mitologia greacă, născută din haos, şi la miturile genezei din religiile avraamice, luate încă ad litteram drept adevăruri în multe societăţi.
 
Dacă n-ai o pregătire ştiinţifică ai putea crede că teoriile cosmologice moderne despre originile universului nu sunt cu nimic mai bune decât mitologiile religioase pe care le-au înlocuit - iar anumite idei cu caracter speculativ din fizica teoretică modernă ar părea că îţi dau dreptate.
 
Dar prin analiză raţională şi observaţie atentă - un proces dificil de testare şi acumulare a dovezilor ştiinţifice, în loc de a accepta cu credinţă oarbă poveşti şi explicaţii - putem spune acum cu un grad ridicat de încredere că ştim destul de multe despre universul nostru. Putem spune şi că nu-i nevoie să punem misterele rămase pe seama supranaturalului. Sunt fenomene pe care încă nu le înţelegem - şi sperăm că le vom înţelege într-o bună zi prin cercetare raţională şi prin... fizică.

Împotriva a ceea ce unii ar putea susţine, metoda ştiinţifică nu este doar un alt mod de a privi lumea, nici doar o altă ideologie culturală sau un alt sistem de credinţe. Este calea de a cunoaşte natura prin încercări şi eşecuri, experiment şi observaţie, fiind pregătiţi să înlocuim ideile care se dovedesc a fi greşite sau incomplete cu idei mai bune, căutând tipare în natură şi frumuseţe în ecuaţiile matematice care descriu aceste tipare. În tot acest timp ne aprofundăm înţelegerea şi ne apropiem de acel „adevăr" - felul în care este lumea în realitate...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă     
1.    Miracolul înţelegerii   
2.    Scara    
3.    Spaţiul şi timpul   
4.    Energie şi materie    
5.    Lumea cuantică  
6.    Termodinamica şi săgeata timpului    
7.    Unificarea  
8.    Viitorul fizicii    
9.    Utilitatea fizicii     
10.    A gândi ca un fizician   
Mulţumiri    
Sugestii de lectură

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0694 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.