Ceaușescu și epoca sa - Lavinia Betea

Ceaușescu și epoca sa - Lavinia Betea
-10%
Preț: 69,21 RON
76,90 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786067939736
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 832
Format: 13X20

DESCRIERE

Ceaușescu și epoca sa - Lavinia Betea

 
... indatoririle copiilor începeau devreme. Pășteau vitele și ajutau la strânsul furajelor. Treceau apoi la porumb. Mai întâi, tatăl trăgea brazdă cu plugul. Mama și pruncii mai mărișori dădeau apoi găuri cu parul: câte una pentru fiecare bob. Grăpai și greblai ca să nu mănânce păsările sămânța.
 
Nu terminau bine cu semănatul și începea prășitul. Cu rarița, altă unealtă primitivă, trasă de trei‑patru oameni, rând după rând. Mai greu încă se secera grâul, mă‑ nunchi cu mănunchi. Cei mai chibzuiți cultivau tutun, bumbac și cânepă, ca să facă rost și de ceva bani.
 
Luxul visat pentru acest prisos era să cumperi bocanci. O pereche măcar la toată familia1. Practic, din cinci luni de muncă febrilă a pământului, familia trebuia să supraviețuiască anul întreg . Numai să fi îngăduit Dumnezeu ploaia la vremea potrivită…
 
Dacă viața de zi cu zi curgea încă molcom în albia tradițiilor la Scornicești, nu la fel se întâmpla prin alte părți ale lumii, iar cărțile de istorie sunt pline de evenimente în acest sens. Către sfârșitul primei conflagrații mondiale, spiritul „epocii mulțimilor” învolburase deja Răsăritul Europei.
 
Gustave Le Bon îl intuise genial, anunțând ca schimbări majore distrugerea credințelor din care s‑a plămădit civilizația europeană și progresul datorat invențiilor tehnice...
 
... in primul sfert al veacului al XX‑lea, lumea s‑a schimbat din temelii. Pieriseră, într‑un singur război, circa nouă milioane de oameni, iar în numele libertății au izbucnit răzmerițe  –  între comunități etnice, între săraci și bogați, dar și între soți și soții.
 
Granițele statelor bătrânului continent au fost mutate. Pe benzile rulante ale fabricilor americane s‑a plămădit cultul atotputernicului zeu al profitului. Goarna întronării „erei mulțimilor” răsuna în Europa.
 
Iar microbii Revoluției bolșevice din Rusia au început a spuzi planeta. România a fost una dintre țările cele mai afectate de Primul Război Mondial și cu a doua cea mai ridicată rată a pierderilor de vieți omenești, după Germania.
 
Regele Ferdinand și‑a ținut promisiunea făcută soldaților de‑a înfăptui o reformă agrară și de‑a acorda drept de vot universal bărbaților. Împroprietărirea s‑a finalizat în 1922, prin exproprierea „cu justă despăgubire” a aproximativ șase milioane de hectare de pământ de la marii proprietari, ai Domeniilor Coroanei, Casei Regale și Bisericii. Circa 1, 4 milioane de cetățeni au fost împroprietăriți fără a se rezolva..
 
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0680 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.