Ceruri încătușate - Christine Leunens

Ceruri încătușate - Christine Leunens
Preț: 44,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786067937626
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 320
Format: 13x20

DESCRIERE

Ceruri încătușate - Christine Leunens

 
... la 19 aprilie, înainte de ziua de naștere a lui Hitler, am fost admis în Jungvolk1 (secția pentru juniori a Hitlerjugend), așa cum se obișnuia. Părinții mei nu aveau de ales, căci era obligatoriu. Mama a încercat să‑l încurajeze pe tata, spunându‑i că nu aveam frați și că deveneam un copil singuratic, prin urmare îmi făcea bine să ies afară și să stau cu alți copii.
 
A subliniat că până și grupurile de tineri catolici învățau să folosească o armă și să tragă la țintă, doar nu era ca și cum venea Marele Război, iar eu eram trimis la Verdun. Deși nu o zicea direct, puteam să citesc pe chipul mamei că mă vedea chipeș în uniformă.
 
Mi‑a potrivit cămașa maronie și nodul la cravată și m‑a tras ușor de urechi. Tata aproape că nu și‑a ridicat ochii din ceașca de cafea ca să se uite la mine, ceea ce m‑a făcut să mă gândesc că, și dacă m‑aș fi dus la războiul care să pună capăt tuturor războaielor , ar fi reacționat probabil la fel de indiferent.
 
În vara aceea, nouă, celor de la Jungvolk, ni s‑a dat prima sarcină importantă. Toate cărțile care promovau decadența sau perversitatea fuseseră strânse de prin tot orașul și noi trebuia să le dăm foc.
 
A fost foarte cald în luna aia – atât de cald noaptea, încât nu puteam să dormim cu cuverturile pe pat; iar focurile făceau temperatura și mai intolerabilă. Noi, tinerii, trebuia să cărăm cărțile și să le dăm băieților mai mari de la Hitlerjugend, care aveau de fapt privilegiul de a le arunca în flăcări.
 
Eu și ceilalți de vârsta mea îi invidiam, căci, evident, arderea cărților era partea interesantă, iar dacă vreun copil dintre noi îndrăz‑ nea să pună un volum pe foc, în joacă, primea imediat o palmă după ceafă...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0494 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.