Cifrele nu mint - Vaclav Smil

Cifrele nu mint - Vaclav Smil
-7%
Preț: 41,85 RON
45,00 RON (-7%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-789-260-4
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 304
Format: 13X20
Categoria: Stiinte sociale

DESCRIERE

Cifrele nu mint - Vaclav Smil

 
... rata totală a fertilităţii (RTF) reprezintă numărul de copii născuţi de o femeie pe parcursul vieţii. Cea mai clară constrângere fizică în acest sens este durata perioadei fertile (de la menarhă la menopauză).
 
Vârsta primei menstruaţii a scăzut de la aproximativ 17 ani în societăţile preindustriale la mai puţin de 13 ani în lumea occidentală actuală, în timp ce, în medie, debutul menopauzei a avansat uşor, până la puţin peste vârsta de 50 de ani, rezultând un interval fertil tipic de aproximativ 38 de ani, în comparaţie cu aproximativ 30 de ani în societăţile tradiţionale.

Pe parcursul duratei fertile a vieţii, se produc între 300 şi 400 de ovulaţii întrucât fiecare sarcină exclude 10 ovulaţii şi pentru că trebuie scăzute 5-6 ovulaţii suplimentare pentru fiecare sarcină din cauza şanselor reduse de concepţie în timpul perioadei tradiţionale de alăptare prelungită, rata maximă de fertilitate este de aproximativ 24 de sarcini.
 
Luând în calcul eventualele naşteri multiple, totalul poate depăşi 24 de copii născuţi vii, lucru confirmat de documentele istorice despre femeile care au avut mai mult de 30 de copil.

Dar, în mod tipic, ratele maxime de fertilitate în societăţile care nu exercită controlul natalităţii au fost întotdeauna mult mai mici din cauza combinaţiei dintre sarcinile pierdute, fetuşii morţi, infertilitate şi mortalitatea maternă prematură.
 
Aceste realități reduc rata fertilității maxime la nivelul populatiei la 7-8; într-adevăr, până în secolul al XIX-lea, o asemenea rată era comună pe toate continentele, in anumite părţi din Asia până în urmă cu două generații și poate fi încă întâlnită în Africa Subsahariană, unde, în cazul Nigerului, este
de 7, 5 (cu mult sub dimensiunea preferată a familiei: în medie, femeile din Niger vor să aibă 9, 1 copii!). Însă, chiar şi în această regiune, RTF deși încă ridicată a scăzut da 5-6 in majoritatea țărilor), iar restul lumii înregistrează acum o fertilitate moderată, scăzută sau extrem de scăzută.

Tranziția către această lume nouă a început în momente diferite, nu numai la nivelul continentelor, ci și în interiorul acestora: Franţa era cu mult înaintea Italiei, Japonia cu mult inaintea Chinei, iar China comunistă a luat, in cele din urmă, decizia drastică de a le interzice familiilor să aibă mai mult de un singur copil.
 
În plus, dorinta de a avea mai puțini copii a fost stimulată de o combinație, adesea extrem de sinergică, între creșterea treptată a nivelului de trai, mecanizarea muncii agricole, înlocuirea animalelor și a oamenilor de către masini, industrializarea şi urbanizarea pe scară largă, numărul tot mai mare de femei angrenate in câmpul muncii in mediul urban, progresul universal al educatiei, serviciile medicale imbunătățite, rata crescută de supravietuire a nou-născutilor și pensiile garantate de guvern.

Preocuparea istorică pentru cantitate s-a transformat, uneori cu rapiditate, intr-o căutare a calității: beneficiile fertilitatii ridicate (garantarea supravietuirii pe fondul mortalităţii infantile ridicate, furnizarea de forță de muncă suplimentară, asigurarea unui sprijin la bătrânețe) au inceput să fie diminuate şi, incet-incet, să dispară, iar familiile mai mici au investit mai mult in copiii lor si in creşterea calitătii vietii lor, pornind...
 
CUPRINS:
 
Introducere

Oameni. Locuitorii planetei noastre
Ce se întâmplă când scade natalitatea?
Cel mai bun indicator al calităţii vieţii? Så analizăm
mortalitatea infantilă
Cel mai bun randament investițional: vaccinurile. 
De ce este greu de anticipat cât de gravă va fi o pandemie când aceasta este în plină desfășurare
Creșterea în înălțime.
Este speranța de viață, în sfârșit, pe cale să atingă apogeul?
Cum a îmbunătățit transpirația vânătoarea.
De câți oameni a fost nevoie la construirea Marii Piramide?
De ce cifra șomajului nu dezvăluie întreaga poveste 46
Ce îi face pe oameni fericiți?
Ascensiunea megalopolisurilor

Țări. Națiunile în Era Globalizării
Tragediile prelungite ale Primului Război Mondial
Sunt Statele Unite cu adevărat exceptionale?
De ce Europa ar trebui să fie mândră de ea.
Brexit: realitățile care contează cel mai mult
nu se vor schimba.
Motive de îngrijorare cu privire la viitorul Japoniei
Cât de departe poate ajunge China?
India vs. China.
De ce industria este în continuare importantă
Rusia
SUA: cum unele lucruri nu se schimbă niciodată
Imperii în declin: nimic nou sub soare

Maşinării, proiecte, dispozitive. Invențiile care definesc lumea modernă
Cum au creat anii 1880 lumea modernă.
Cum au alimentat motoarele electrice civilizația modernă
Transformatoarele - dispozitivele pasive, tăcute şi necunoscute
De ce n-ar trebui deocamdată să spunem adio motoarelor diesel
Imortalizarea mişcării de la cai la electroni.
De la fonograf la streaming
Inventarea circuitelor integrate.
Blestemul lui Moore: de ce progresul tehnic va lua mai mult timp decât crezi
Progresul informaţiilor: prea multe, prea rapid.
O abordare realistă a inovației.
Combustibili si electricitate,
Energie pentru societatile noastre
De ce turbinele cu gaz sunt cea mai bună alegere
...
...
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0646 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.