CINCI. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul - Hallie Rubenhold

CINCI. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul - Hallie Rubenhold
-10%
Preț: 49,41 RON
54,90 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786060880028
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 416
Format: 13x20
Categoria: Biografii

DESCRIERE

CINCI. Povestea victimelor lui Jack Spintecătorul - Hallie Rubenhold

 
Fiica fierarului
 
Cilindrii se roteau. Curelele se mișcau; angrenajele se îmbinau și uruiau, în timp ce literele și cerneala se imprimau pe hârtie. Podelele vibrau; luminile erau aprinse la orice oră. În unele încăperi, coli lungi scrise atârnau din tavan, puse la uscat; în altele, erau vrafuri de cutii de lemn pline cu litere micuțe de metal.
 
Erau încăperi în care bărbații se aplecau și modelau pielea, ștanțau frunze aurii pe coperte și le coseau. Erau ateliere în care se gravau plăcile de cupru și se fasonau literele. Erau depozite pline cu ziare, cărți și reviste, unde se simțeau puternic mirosul plăcut al hârtiei proaspete și cel înțepător al cernelii.
 
Fleet Street și toate străduțele din jurul ei erau un stup de tipografii. Toți muncitorii care trudeau acolo erau îmbrăcați în pânză; halatele murdare și șorțurile unsuroase erau singura modă  –  cu cât un muncitor trudea mai mult, cu atât erau mai negre, mai murdare.
 
Băieții de la tipografii își făceau comisioanele murdari de cerneală din cap până-n picioare. Greu găseai în zona tipografică din parohia St Bride un bărbat care să se poată lăuda cu degete nepătate sau care să-și dorească asta. Acela era căminul scriitorilor, tipografilor, ziariștilor, al vânzătorilor de cărți și al oricăror altor meserii care depindeau de cuvântul scris.
 
Traficul era intens pe Fleet Street și străduțele adiacente dens populate. Cum spunea un scriitor, dacă te uitai înapoi spre zona aceea, dinspre Ludgate Hill, aproape de Catedrala St Paul, vedeai „doar o masă întunecată, neclară de oameni, cai și vehicule care se mișcau repede”, fără „să vezi un metru de pavaj, nimic, doar capete de-a lungul șirurilor de case, iar pe drum, la fel, un ocean de capete”.
 
Între acest drum principal larg și High Holborn, paralelă cu el, era o rețea compactă de alei mai mici și pasaje mărginite de construcții din lemn și clădiri din cărămidă igrasioase, unde, încă din secolul al XVII-lea, se aflau locuințele și atelierele tipografilor, cugetătorilor și scriitorilor ruinați. Nimeni nu era suficient de departe de vecinul lui încât să nu audă un strănut, un hohot de plâns sau chiar un oftat. Vara, când geamurile erau larg deschise, bufniturile preselor – cu aburi sau manuale – se auzeau aproape pe fiecare stradă...
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0553 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.