Cine suntem și cum am ajuns aici - David Reich

Cine suntem și cum am ajuns aici - David Reich
-10%
Preț: 49,41 RON
54,90 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786067939934
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 448
Format: 13x20

DESCRIERE

Cine suntem și cum am ajuns aici - David Reich

 
... să luăm cazul Indiei. Din miturile exprimate din Mahabharata și Rig Veda, mulți au lansat teoria unei invazii din nord a „arienilor”, ce a înlocuit sau subjugat populațiile ancestrale din subcontinentul indian acum câteva mii de ani.
 
Această teorie a fost folosită și de pseudoștiința nazistă pentru a formula imaginea unor populații superioare ariene ce au format leagănul civilizației europene, legitimând ideologia rasistă și exterminarea raselor „inferioare”.
 
In India, miturile fondatoare includ o justificare a sistemului de castă pe care statul modern a încercat să îl demonteze, deși el persistă în societatea contemporană. Unii antropologi au argumentat chiar că sistemul de castă este, de fapt, produsul colonialismului și nu ar avea o vechime istorică relevantă ca sistem de organizare socială.
 
Nu voi dezvălui întreg argumentul lui David Reich, dar paleogenetica poate să confirme și chiar să nuanțeze miturile istorice ale mișcărilor de populație și ale reproducerii unui sistem de caste sociale endogame. Au existat valuri de migrație ancestrală spre subcontinentul indian, deși acestea au fost mai multe și mai complexe decât cele promovate în ideologiile ariene sau în miturile hinduse.
 
Ca un fapt absolut uimitor, există de trei ori mai multe diferențe genetice între membrii a două caste dintr-un sat din India decât există între un european nordic și unul sudic...
 
... lingvistica este un alt domeniu cu care paleogenetica intră în conversație. Un exemplu fascinant sunt limbile amerindiene vorbite de populațiile pre-columbiene. Pot fi ele clasificate în familii și care sunt diferențele îndeajuns de semnificative pentru a crea o clasă?
 
Lingviștii nu pot afla ce limbi au fost vorbite în trecut, dar pot reconstrui arbori filogenetici pe baza lexicului și a morfologiei actuale. Spre deosebire de gene, limba se poate transmite și modifica mult mai rapid și poate circula între populații în urma contactului social.
 
Însă analiza genomului ancestral poate susține anumite teorii despre familii de limbi pornind de la valuri de migrație a populațiilor, începând cu primii oameni ce au ajuns pe continentul american traversând Strâmtoarea Bering atunci când nivelul oceanului planetar era mult mai jos datorită marii ere glaciare...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Stiinta si spiritualitate

Created in 0.0503 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.