Condimentele. Sanatate si savoare

Condimentele. Sanatate si savoare
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 265
Format: 13x20
Preț: 8,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Condimentele. Sanatate si savoare - Lider Isopul Aparţinând familiei mentei, isopul este o plantă veşnic verde, care atinge 50-60 cm înălţime. Tulpinile sunt înalte şi subţiri, frunzele sunt ovale şi lunguieţe, iar florile sunt adunate în grupuri (de obicei între 5 şi 16 flori) în vârful tulpinilor, de-a lungul acestora. Există trei varietăţi de isop, cunoscute după culoarea florilor (roşie, albastră şi respectiv albă), care se deschid între iunie şi octombrie. Planta se înmulţeşte prin seminţe (însămânţată în aprilie) sau prin butaşi (primăvara, în locuri umbroase). Frunzele de isop au un gust amărui, uşor mentolat. Câteva frunze sunt de ajuns pentru a da savoare unui preparat final sau unei marinate. Florile pot fi utilizate la omarea salatelor. Tulpinile, florile şi frunzele de isop sunt foarte aromate şi dau, prin distilare, o esenţă foarte apreciată în industria parfu-murilor şi la prepararea lichiorurilor. Frunzele de isop pot fî păstrate prin uscare. Ele trebuie recoltate într-o zi uscată, în momentul maturizării depline, când concentraţia de substanţe active este maximă. Trebuie uscate repede, la adăpost de lumina soarelui, pentru a-şi păstra aroma. Frunzele de isop se usucă în camere bine aerisite, la temperaturi de circa 30°C; procesul durează cam 6 zile. Dacă sunt ţinute mai mult, se decolorează şi îşi pierd aroma. Frunzele uscate se păstrează la adăpost de lumină, umezeală şi aer şi rezistă 12-18 luni. Originea isopului este mediteraneeană. Denumirea grecească „hyssopus- derivă probabil din ebraicul „esob”, deşi aceasta se referea probabil la o varietate locală de măghiran, nu la actuala plantă isop. Altă teorie indică drept sursă primară termenul arab „azzof’’ (iarbă sfântă). Isopul, apreciat mai mult ca plantă ornamentală, nu este un condiment valoros, din cauză că aroma sa este slabă (şi se reduce în stare uscată), iar gustul este cam amărui. Poate fi totuşi utilizat la prepararea felurilor de mâncare robuste, cum sunt supele de cartofi şi de fasole, şi cele grase. în unele variante de reţetă ale amestecului de condimente „bouquet gami”, este întâlnit şi isopul printre ingrediente. Isopul poate fi un remediu foarte valoros pentru o varietate de boli, printre care afecţiunile respiratorii. Apreciat încă din Antichitate, isopul (al cărui nume de origine greacă înseamnă plantă sfântă) este enumerat în rândul plantelor tămăduitoare, alături de cedru, măslin, mirt, scorţişoară şi viţă-de-vie. Efectele benefice sunt atribuite unui complex de substanţe active: minerale (calciu, potasiu, fier, mangan, cupru), glucide, flavonoide, răşini şi taninuri. Studii recente menţionează că, datorită acestui rezervor cu substanţe active, isopul este recomandat în tratamentul unui... DIN CUPRINS: O ISTORIE A CONDIMENTELOR CONDIMENTELE DE LA A LA Z Efecte benefice ale condimentelor Credinţe populare despre condimente Condimente specifice pentru diverse tipuri de mâncăruri Sfaturi pentru folosirea şi păstrarea condimentelor Băuturi vindecătoare din condimente şi apă Condimente cu efecte afrodiziace Cum ne defineşte gustul alimentelor personalitatea Prezentarea condimentelor, importanţa gastronomică şi proprietăţile benefice pentru organism • Ajowa • Anasonul • Anasonul stelat • Arpagicul • Asafoetida • Boiaua • Busuiocul • Caperele • Cardamonul • Cassia (Scorţişorul) ……………… ……………

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0910 sec