Confiteor - Jaume Cabre

Confiteor - Jaume Cabre
-10%
Preț: 85,50 RON
95,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-978-437-2
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 864
Format: 13x20

DESCRIERE

Confiteor - Jaume Cabre

 
... Santa Maria a ajuns la Ostia în dimineaţa ceţoasă a celei de-a doua joi din septembrie. Călătoria de la Barcelona fusese mai rea decât oricare dintre cele făcute de Eneas în căutarea destinului său şi a gloriei eterne. Neptun nu-i fusese deloc favorabil şi, la bord, nu doar că dăduse la boboci, dar îşi schimbase şi culoarea pielii, din bronzată şi sănătoasă, cum îi stă bine unui ţăran din La Plana de Vie, se făcuse palidă ca a unei apariţii mistice. 

Monseniorul Josep Torras i Bages personal hotărâse, că, date fiind notele. excelente ale seminaristului inteligent, înclinat spre studiu, picaşi îngrijit, cultivat, în ciuda vârstei, aveau în mâini o floare preţioasă care merita o grădină luxuriantă, că în grădina umilă a seminarului din Vic o să se ofilească si o să se irosească marele dar cu care-l hărăzise Dumnezeu, inteligenţa sclipitoare.

—    Nu vreau să mă duc la Roma, monseniore. Vreau să mă dedic studiului fiin...

— Tocmai de-aceea te trimit la Roma, iubit fiu. Cunosc prea bine seminarul nostru şi ştiu că pentru o inteligenţă ca a ta aici e pierdere de timp.

—    Dar, monseniore...

—    Domnul te-a hărăzit unor teluri înalte. Mi-o cer imperios profesorii tăi, a zis şi a fluturat puţin teatral documentul din mână.

Născut pe moşia Ges, în comuna Tona, într-o familie exemplară, fiul lui Andreu şi al Rosaliei, la şase ani poseda deja instrucţia şcolară şi necesara determinare de a urma cariera ecleziastică, începând primul curs de Latină sub îndrumarea lui pater Jacint Garrigos.
 
Atât de mari şi atât de rapide au fost progresele sale, încât, când a început cursul de Retorică, a primit ca temă să vorbească despre celebra Oratio latina, care, cum ştie monseniorul din propria experienţă, căci am avut plăcerea de a-l avea elev în acest seminar, este una dintre primele manifestări literare cu care profesorii îi onorează pe cei mai merituoşi elevi, cu dovedită elocinţă. Dar această onoare depăşea cei unsprezece ani ai săi şi, îndeosebi, statura sa încă mică...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0631 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.