Constantin Noica. Holomeria simbolica - Ioan Biris

Constantin Noica. Holomeria simbolica - Ioan Biris
-10%
Preț: 31,50 RON
35,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-49-0209-2
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 306
Format: 13x20

DESCRIERE

Constantin Noica. Holomeria simbolica - Ioan Biris

 
A urmărit Noica să întemeieze un sistem filosofic? Se pare că da, din moment ce încă din prima sa lucrare, Mathesis sau bucuriile simple (1934), abordează temele mari ale oricărui sistem de filosofie, teme precum problema totului si a părţilor, cultură si istorie, cunoaştere şi metodă, problema omului, despre Dumnezeu, despre bucuriile simple şi despre păcat.
 
Această primă lucrare a lui Constantin Noica, deşi una eseistică şi plină de întrebări, se constituie intr-o veritabilă deschidere şi punere de probleme, cele mai multe dezvoltate în lucrările viitoare de ontologie, de teoria cunoaşterii, de logică şi metodologie, de teoria culturii şi de filosofia umanului.

Dintre deschiderile sistemice făcute în Mathesis sau bucuriile simple, în paginile care urmează suntem interesaţi de metodologia cared fascinează pe tânărul Noica din primele sale preocupări: metodologia matematică. Format în tradiţia clasicilor filosofiei, dc la Platon şi Aristotel la Descartes, Kant şi Hegel, ca să amintim pe cei mai mari, Constantin Noica îşi începe prima lucrare cu teoretizarea culturilor geometrice, având convingerea că „ în bună parte totuşi cultura noastră e de tip matematic şi tipul acesta se opune culturii de tip istoric”. Fireşte, Noica îşi ia precauţiile necesare, precizând caprin noţiunea de „cultură geometrică” nu trebuie înţeles în mod restrictiv conţinutul geometriei ca disciplină matematică, ci atmosfera acesteia, spiritul ei...
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0540 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.