Constitutia Romaniei comentata si adnotata cu dezbateri parlamentare si jurisprudenta Curtii Constitutionale Titlul V - Curtea Constitutionala

Constitutia Romaniei comentata si adnotata cu dezbateri parlamentare si jurisprudenta Curtii Constitutionale Titlul V - Curtea Constitutionala
Preț: 45,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2016
Pagini: 412
Format: 14x20

DESCRIERE

Constitutia Romaniei comentata si adnotata cu dezbateri parlamentare si jurisprudenta Curtii Constitutionale Titlul V - Curtea Constitutionala - Ioan Chelaru

 
Suprematia Constitutiei nu este numai un principiu fundamental de drept, dar si o problema de filozofie politica si sociala. Ar fi simplu pentru juristi sa forjeze o teorie a suprematiei Constitutiei, pe care sa o completeze apoi cu instrumente juridice care sa o garanteze, sanctionand orice incalcare a dispozitiilor constitutionale.
 
Aceasta ar fi, insa, o naivitate utopica. Guvernantii – primii raspunzatori pentru respectarea Constitutiei – chiar daca ar fi toti juristi inspirati si loiali Legii fundamentale, sunt mai legati de partidele care ii sustin la guvernare.
 
Si cum guvernarea inseamna disputa politica intre partide parlamentare – nu intotdeauna corecta si conforma Constitutiei –, nu de putine ori aceasta din urma este incalcata de cei care ar trebui sa o respecte. In aceste situatii, intervine Curtea Constitutionala in calitatea ei de garant al suprematiei Legii fundamentale.
 
Pentru a fi garanti ai suprematiei Constitutiei, judecatorii constitutionali ar trebui si ei sa fie loiali Constitutiei si sa-si exprime ingratitudinea fata de cei care i-au numit.

Aceasta este ecuatia la care incearca sa raspunda lucrarea pe care o prezentam cititorilor, elaborata in cadrul departamentului de cercetare al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir” si care "contine comentariile art. 142-147 din Constitutie, adnotate cu dezbaterile Adunarii Constituante din 1991 si jurisprudenta instantei de contencios constitutional relevanta pentru fiecare text comentat.

Lucrari continand comentarii ale dispozitiilor legale referitoare la Curtea Constitutionala au mai aparut, iar orice nou comentariu este si o invitatie la dialog...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Drept constitutional - Cele mai vândute cărți

Created in 0.0517 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.