Controlul, manipularea fenomenelor meteo extreme prin interventii active in atmosfera - Emil Strainu

Controlul, manipularea fenomenelor meteo extreme prin interventii active in atmosfera - Emil Strainu
Preț: 99,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 760
Format: 13x20
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Controlul, manipularea fenomenelor meteo extreme prin interventii active in atmosfera - Emil Strainu

 
... unitatile de Combatere a Caderilor de Grindina din cadrul Sistemului protejeaza anual viile, livezile, culturile agricole si comunitatile de pe raza localitatilor in care sunt amplasate punctele de lansare a rachetelor antigrindina. Unitatile de Combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP intervin in momentul in care conditiile meteorologice din zona protejata prezinta pericol de grindina.

Prin interventii active in atmosfera, in norii cu risc major de grindina se trimit vectori purtatori de iodura de argint care, prin reactie, produc nuclee de condensare artificiala.

Aceasta modificare determina un proces de precipitare rapida a vaporilor de apa din nor si scade astfel semnificativ posibilitatea producerii greloanelor de grindina. Totodata, masa de apa din nor se uniformizeaza si cade, sub forma de ploaie, pe o suprafata mai mare.

... eficienta a fost dovedita in timp, nu doar prin documentele si rapoartele de monitorizare, prin studiile de fezabilitate sau aprecierile primite de la beneficiari, ci si prin rezultatele inregistrate de alte state cu parametri climatici similari, care au adoptat aceasta metoda de protectie a culturilor agricole valoroase pe care o folosesc cu succes, de cateva decenii.

Combaterea caderilor de grindina, in care se foloseste iodura de argint ca agent de insamantare a norilor, este o tehnologie nepoluanta folosita cu succes in multe tari, nefiind inregistrate efecte negative colaterale.
 
... dezvoltarea tehnologica si diversificarea metodelor de realizare a interventiilor active in atmosfera, adaptate specificului local si provocarilor climatice manifestate la nivel de regiune, au fost prioritatile dezvoltarii SNACP din ultimii ani.
In prezent, Sistemul include 5 unitati operationale de combatere a caderilor de grindina (UCCG), aflate in diferite etape de dezvoltare, iar in curs de realizare sunt inca doua unitati pentru combaterea caderilor de grindina in judetele Mures si Maramures, urmand ca pana in anul 2024 sa se realizeze doua unitati de crestere si de uniformizare a precipitatiilor in Muntenia si Moldova, pentru a combate riscul de seceta.

In sezonul 2021 de combatere a caderilor de grindina, SNACP protejeaza o suprafata de circa 1. 500. 000 ha de culturi agricole, prin punctele de lansare, amplasate astfel: UPCCG Prahova, care asigura protectia pentru judetele Prahova, Buzau, Teleorman si Olt; UCCG Iasi, care asigura protectia pentru judetele Iasi si Vaslui; UCCG Vrancea, care asigura protectia pentru judetele Vrancea si Galati; UCCG Oltenia, care asigura protectia pentru judetele Olt, Dolj, Valcea si Mehedinti si UCCG Timis, care asigura protectia pentru judetul Timis.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0659 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.