Corespondenta oficiala Iuliu Maniu - Ion Antonescu

Corespondenta oficiala Iuliu Maniu - Ion Antonescu
Preț: 28,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 192
Format: 17X24

DESCRIERE

Corespondenta oficiala Iuliu Maniu - Ion Antonescu (Silviu N. Dragomir)

 
... Publicarea acestei lucrari doar ca o simpla culegere documentara [...] se datoreaza faptului ca majoritatea referirilor la responsabilizarea actiunilor cunoscute sub denumirea generica de Cruciada Impotriva Comunismului a fost tratata prea putin din punct de vedere al respectivei istorii curente, Iar asta, deoarece, in principiu, majoritatea mass-mediei trateaza respectiva problema cam dupa ureche...
 
Fragmente:
 
SCRISOAREA D-LUI IULIU MANIU DIN 13 DECEMBRIE 1940 CĂTRE GENERALUL ION ANTONESCU
DOMNULE GENERAL,
 
După sguduiturile aproape catastrofale, pe care le-a suferit România în ultimele luni, singura nădejde pentru revenirea la o stare de echilibru care să permită desfăşurarea unei politici salvatoare de ţară, a fost şi rămâne nădejdea în sentimentul şi voinţa de unire naţională a Românilor.
 
Faptele grave întâmplate în ultimele zile au adumbrit mult aceasta, deşi asigurările date de Dvs. au putut să facă să se prevadă o potolire a patimilor urzitoare de fapte sângeroase.
 
Această unire însă nu poate izvorî decât dintr’un consentiment cel puţin în problemele mari ale Statului nostru.
In scopul realizării acestui consentiment este în prim rând necesară o împărtăşire a părerilor noastre în scopul armonizării lor.
 
Aceste consideraţii m’au îndemnat să vă adresez în ultimul timp mai multe memorii impuse conştiinţei mele de diversele acte de guvernământ şi de unele evenimente extrem de grave.
 
Ele au fost o urmare a năzuinţei de a mă feri şi în viitor de învinuirea că am „tăcut", când greşelile grave ar fi pretins cel puţin un cuvânt de desolidarizare sau de protest.
 
Or, în lipsa Parlamentului, a libertăţii de presă şi a întrunirilor publice, cuvântul necesar nu poate fi adresat decât celor care deţin puterea Statului.
 
Pentru acest motiv ignorarea complectă a adreselor mele de până acum nici nu mă indispune, nici nu mă descurajează. Imi fac mai departe datoria ca totdeauna în trecut.
 
Un consentiment însă nu se poate realiza în lipsa unor informaţii exacte şi într’o atmosferă viciată de exagerări. Mai ales în atmosfera încărcată de acum trebuie cumpănite învinuirile, care se formulează mai mult sau mai puţin făţiş în sarcina oamenilor politici, conducători ai ţării în trecut.
 
Infrigurarea de acum nu e prielnică unei obiective discriminări şi stabiliri a faptelor şi o vorbă de bănuială sau chiar de acuză, aruncată, poate lua în conştiinţa unora aspectul judecăţii definitive şi poate duce la noui treceri peste ordinea legală, datorită şi poruncită de Dvs.

Polemici şi rectificări publice nu ar servi potolirea valurilor şi poate nici nu ar duce la lămuriri obiective. De aceea, socot de datoria mea să vă pun în cunoştinţă cele ce urmează:

în gazeta oficioasă „Buna Vestire", cu data de Marţi, 10 Decemvrie", se publică în extenso, conferinţa la radio a D-lui Miile Lefter „Comandant al Bunei Vestiri", după cum se precizează în Nota redacţiei gazetei.

In această conferinţă, sub titlul „Garda de Fier 1930-Văcăreşti-1931“, relatându-se peripeţiile prin care a trecut Garda de Fier în acea epocă - cu prigoane, jertfe - în legătură cu organele poliţieneşti, jandarmereşti şi guvernarea din acea vreme, se ajunge la următoarea precizare, subliniată cu caractere compacte în gazetă:

„Veninul şi simbria presei din Sărindar se revarsă din plin sub presiunea atacurilor din ce în ce mai violente. Ministrul de Interne este schimbat cu un om cu metode speciale de distrugere a mişcării legionare. In adevăr, în ziua de 11 Ianuarie 1931, noul ministru de interne îşi începe activitatea prin dizolvarea Gărzii de Fier şi Legiunii Sfântului Arhanghel Mihai''...
 
CUPRINS:
 
PRECUVÂNTARE     

Capitolul 1
CINE A FOST IULIU MANIU    
Supărarea ungurilor      9
„Bandele lui Maniu“      10
între Est şi Vest     12

Capitolul 2
SCRISOAREA D-LUI IULIU MANIU DIN 13 DECEMBRIE 1940 CĂTRE GENERALUL ION ANTONESCU   

Capitolul 3
MEMORIUL CU SITUAŢIA POLITICĂ DE MOMENT (28 DECEMBRIE 1940) SCRIS DE IULIU MANIU PENTRU ION ANTONESCU       
A cui este Transilvania?       
Românii în trecutul Transilvaniei     

Capitolul 4
SCRISOAREA OFICIALĂ A DOMNULUI IULIU MANIU - DIN 27 FEBRUARIE 1941 - ADRESATĂ CONDUCĂTORULUI STATULUI ROMÂN (GENERALUL ION ANTONESCU)  
Informări făcute de Siguranţă referitoare la şedinţa din ziua anterioară, când se întrunise opoziţia     

Capitolul 5
SCRISOAREA DIN 6 IULIE 1941 TRIMISĂ DE IULIU MANIU LA DESCHIDEREA OSTILITĂŢILOR DE ELIBERARE A PROVINCIILOR RĂPITE DE RUŞI     

Capitolul 6
NECONCORDANŢE    

Capitolul 7
MEMORIUL CU SITUAŢIA POLITICĂ (22 IUNIE 1941) TRIMIS DE CONDUCĂTORUL STATULUI ROMÂN PENTRU IULIU MANIU (ŞEFUL OPOZIŢIEI POLITICE ROMÂNE)    

ANEXE     

Anexa I
ADAOS LA O ISTORIE A ZILEI DE “1 DECEMBRIE 1918“     

Anexa II
DIN ACELE VREMURI ÎN CARE „STRADA“ RESPECTA UNELE DINTRE STRĂVECHILE OBICEIURI ROMÂNEŞTI
 
...............
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0508 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.