Crăciunul cu tradiții, colinde și bucate alese - Maria Cristea Soimu

Preț: 65,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor: Maria Cristea Soimu
ISBN: 978-973-47-3789-5
Editura: Paralela 45
Anul publicării: 2022
Pagini: 320
Format: 20x25
Categoria: Retete culinare
DESCRIERE
Crăciunul cu tradiții, colinde și bucate alese - Maria Cristea Soimu
... si totuși, la nunți și botezuri, la ziua onomastică sau în darurile de Crăciun și de Paște își fac loc și cărțile de bucate tradiționale: Sanda Marin, Ion Radu, Silvia Jurcovan sau cărțile semnate de autoarea lucrării pe care o citiți acum. Cum este posibil acest lucru? Poporul acesta sau, mai degrabă, populația trăitoare pe aceste meleaguri, teritoriul românesc de azi, a împlinit din punct de vedere istoric 2 000 de ani.
Crede cineva că oamenii aceștia ar fi rezistat atâta vreme fără pământul roditor, apele limpezi pline de pește, pădurile pline de vânat dacă n-ar fi cunoscut munca plină de dragoste pentru păstrarea lor? Dacă n-ar fi cunoscut tehnica pregătirii și conservării legumelor și cerealelor, fructelor și cărnii, pe care le aveau din belșug și cu ajutorul cărora reușeau să treacă peste iernile geroase?
Crede cineva că toate recoltele și darurile apelor, pădurilor sau câmpiei ar fi fost lăsate de Dumnezeu acestor oameni dacă ei n-ar fi știut să se bucure de ele? Dacă nu s-ar fi bucurat cu toți ai casei sau ai satului la naștere, la nuntă, la botez și n-ar fi respectat legea pământului de a da pomană celor nevoiași sau de a cinsti pe moși și strămoși, împărțind colivă sfințită în biserică pentru cei „plecați“ sau „adormiți întru Domnul“?
Dacă sunt luați de valul exagerărilor și nu cunosc istorie, cei care călătoresc și admiră alte țări, comparându-le cu locul natal, nu știu nimic despre ei înșiși. Gustul bucatelor care ne-au hrănit în copilărie nu moare decât odată cu noi. Gustul acesta este dat nouă de dinainte de a ne naște.
Se numește programare genetică. Până la urmă, ce înseamnă acasă? Nu cumva aroma de pâine caldă pe care o răspândește cuptorul din bucătăria casei? Nu înseamnă pentru noi toți pâinea în țest sau pâinea „cu buruieni“ a bunicii, pe care o cocea pe frunze de hrean sau de nuc? Vă mai aduceți aminte de zilele de iarnă, când mama cocea în cuptorul sobei dovleac tăiat felii și plăcintă cu brânză sau alivenci?...
CUPRINS:
Prefaţă. Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun cine eşti introducere.
Câteva puncte de plecare
PARTEA I
Bucătăria românească între ieri si azi
CAPITOLUL I. Reţete pentru fiecare zi
Salate
Sosuri
Borşuri
Ciorbe
Supe
Mâncăruri fără carne
Reţete ovo-lacto-vegetariene
Reţete ovo-lacto-vegetariene speciale
CAPITOLUL II. Mezelicuri - aperitive calde pentru un pahar cu vin
CAPITOLUL III. Reţetele bunicii
Preparate din mălai şi lactate
Lichiu
Pâinea noastră cea de toate zilele
D-ale bătrânilor
CAPITOLUL IV. Mâncăruri de post
Borşuri
Ciorbe
Supe
Mâncăruri scăzute
...
...
Categorii
-Edituri
-Comandă specială
-Top
-Promoţii
-- 53,91 RON59,90 RON (-10%)
- 137,08 RON149,00 RON (-8%)
- 22,50 RON25,00 RON (-10%)
În curând...
-Promo
-Accesul clienţilor
-Promo
-Cărţi noi
-- 37,00 RON
- 53,91 RON59,90 RON (-10%)
- 39,00 RON
Asistenţă online
-![]() |
Suntem deconectați |
REVIEW-URI