Crăciunul cu tradiții, colinde și bucate alese - Maria Cristea Soimu

Crăciunul cu tradiții, colinde și bucate alese - Maria Cristea Soimu
Preț: 65,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-47-3789-5
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 320
Format: 20x25
Categoria: Retete culinare

DESCRIERE

Crăciunul cu tradiții, colinde și bucate alese - Maria Cristea Soimu

 
... si totuși, la nunți și botezuri, la ziua onomastică sau în darurile de Crăciun și de Paște își fac loc și cărțile de bucate tradiționale: Sanda Marin, Ion Radu, Silvia Jurcovan sau cărțile semnate de autoarea lucrării pe care o citiți acum. Cum este posibil acest lucru? Poporul acesta sau, mai degrabă, populația trăitoare pe aceste meleaguri, teritoriul românesc de azi, a împlinit din punct de vedere istoric 2 000 de ani.
 
Crede cineva că oamenii aceștia ar fi rezistat atâta vreme fără pământul roditor, apele limpezi pline de pește, pădurile pline de vânat dacă n-ar fi cunoscut munca plină de dragoste pentru păstrarea lor? Dacă n-ar fi cunoscut tehnica pregătirii și conservării legumelor și cerealelor, fructelor și cărnii, pe care le aveau din belșug și cu ajutorul cărora reușeau să treacă peste iernile geroase?
 
Crede cineva că toate recoltele și darurile apelor, pădurilor sau câmpiei ar fi fost lăsate de Dumnezeu acestor oameni dacă ei n-ar fi știut să se bucure de ele? Dacă nu s-ar fi bucurat cu toți ai casei sau ai satului la naștere, la nuntă, la botez și n-ar fi respectat legea pământului de a da pomană celor nevoiași sau de a cinsti pe moși și strămoși, împărțind colivă sfințită în biserică pentru cei „plecați“ sau „adormiți întru Domnul“?
 
Dacă sunt luați de valul exagerărilor și nu cunosc istorie, cei care călătoresc și admiră alte țări, comparându-le cu locul natal, nu știu nimic despre ei înșiși. Gustul bucatelor care ne-au hrănit în copilărie nu moare decât odată cu noi. Gustul acesta este dat nouă de dinainte de a ne naște.
 
Se numește programare genetică. Până la urmă, ce înseamnă acasă? Nu cumva aroma de pâine caldă pe care o răspândește cuptorul din bucătăria casei? Nu înseamnă pentru noi toți pâinea în țest sau pâinea „cu buruieni“ a bunicii, pe care o cocea pe frunze de hrean sau de nuc? Vă mai aduceți aminte de zilele de iarnă, când mama cocea în cuptorul sobei dovleac tăiat felii și plăcintă cu brânză sau alivenci?...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă. Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun cine eşti introducere.
Câteva puncte de plecare  

PARTEA I
Bucătăria românească între ieri si azi

CAPITOLUL I. Reţete pentru fiecare zi   
Salate    
Sosuri   
Borşuri   
Ciorbe   
Supe   
Mâncăruri fără carne  
Reţete ovo-lacto-vegetariene  
Reţete ovo-lacto-vegetariene speciale    

CAPITOLUL II. Mezelicuri - aperitive calde pentru un pahar cu vin 
CAPITOLUL III. Reţetele bunicii    
Preparate din mălai şi lactate   
Lichiu   
Pâinea noastră cea de toate zilele   
D-ale bătrânilor  
 
CAPITOLUL IV. Mâncăruri de post   
Borşuri 
Ciorbe    
Supe    
Mâncăruri scăzute  
... 
...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0552 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.