Credinte magice Geto-Dacice

Credinte magice Geto-Dacice
-15%
Preț: 21,25 RON
25,00 RON (-15%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 216
Format: 13x20
Categoria: Mistere

DESCRIERE

Credinte magice Geto-Dacice - Iulia Branza Mihaileanu

 
Vrăji de Sfântul Andrei

Legatul parilor
 
Practicile divinatorii de Sfântul Andrei nu sunt considerate ''vrăji” de către ţărani, ci nişte forme de ghicire a ursitului: ''Acelea nu-s vrăji, îs aşa ca să-ţi afli ursitul” (Creţan Alina Elena, 30 de ani, Putna). Ca şi spectacolele cu măşti, ele sunt concepute doar ca jocuri de amuzament.
 
Procedeele de aflare a ursitului se transmit, de obicei, pe linie maternă. Legatul parilor era, până nu de mult, cel mai popular tip de divinaţie, el dispărând odată cu dispariţia gardurilor cu răzlogi. Acestea se construiau din doi pari, din molid sau brad, pentru că aceşti copaci au trunchiul drept. Intre ei, se puneau drugi din lemn crăpat, iar parii, ca să nu se depărteze, se legau cu gânj (curmei din tei, răchită sau cep de brad împletit).
 
Ca să nu putrezească repede, parii respectivi se cojeau. Uneori, când gardul se construia în grabă, nu se mai cojeau. De aceşti pari îşi legau fetele speranţele şi visele: »Mi-aduc aminte că eram feţişoară şi bunica ne spune: «Măi, voi, dacă vreţi să vedeţi ce fel de bărbat veţi lua, mergeţi şi legaţi pari».
 
Şi număram, nu ştiu al câtelea par, că nu mai ţin minte. îl legam noaptea. A doua zî mergem sî vedem para’ cum era. Dacă era înalt, era un bărbat înalt. Dacă era şioturos, spune că ai să ai mulţi copii. Dacă era scurt, un bărbat mai mic. Şi eu exact cum l-am legat, aşa am avut.
 
Un bărbat înalt, fără şioturi, fâră nica, că, până în prezent, n-am avut nişiun copil. Cum s-o adeverit exact vrăjile!” (Cenuşă Mana, 78 de ani, Putna); »Cum erau garduri fâcute din druci, mergeau şi puteau să vadă cum va fi de scorţos sau de fin ursita. Dacă era mai cu coajă, se spunea că ar fi fost mai dur.
 
Dacă avea coaja mai fină, era un bărbat mai blând. Mama spunea că a găsit un druc, care era cu scoarţă. Apoi tot timpul i-o zis lui tata: «Mă, aşa scorţos te-am ştiut»” (Teleagă Elisaveta, 57 de ani, Straja); »Erau mai multe fete la o clacă de tors de Sfântu’ Andrei şi le-o spus unchiul: «Ieşiţi afară».
 
Şi una le lega la ochi, ca să meargă să-şi aleagă pe întuneric parul. Şi fiecare mergea şi alegea. Şi dimineaţa mergea să vadă ce par şi-o ales. Cioturos însemna că era unul bătrân şi urât. Unul drept însemna tânăr. Mama povestea: «Mi-am ales un par voinic şi gros».
 
Şi chiar este adevărat că s-o căsătorit cu un bărbat în etate cu vreo cincispezece ani mai mare ca dânsa, frumos şi bogat, că ea făcea parte dintr-o familie cu treisprezece copii, săracă, şi cred că asta era şi intenţia bunicăi să le deie” (Floarea Apostol, 60 de ani, Arbore); „Mergeau fetele şi legau pari cu ochii închişi şi numărau până la nouă, şi, care îi chica la nouă, îl lega. Şi mergea dimineaţa, când se făcea ziuă, să vadă ce-o legat.
 
Dacă era cu scoarţă, era bogat. Care era lung şi strâmb era rău. Dacă era scurt, un şiot aşa scurt o lua. Bun îi cu scoarţă, bogat” (Cotos Elena, 69 de ani, Straja); „Am legat fără coajă şi astăzi sunt săracă” (Ropciuc Ana, 68 de ani, Dărmăneşti).
 
In unele zone fetele efectuau acest ritual, îmbrăcate numai în cămaşă, şi legau doi pari, care simbolizau perechea conjugală: „Ieşeau fetele noaptea îmbrăcate numai în cămaşă, deci în poale albe, şi legau parii de la gard câte doi cu paie şi cu fân răsucit, aşa ca un fel de frânghie.
 
Şi dimineaţa se duceau să vadă ce-au legat. Dacă era un par înalt şi unul mai mic, înseamnă că cel care o lua era înalt. Dacă erau doi pari mici, înseamnă că şi feciorul era mic, ca şi dânsa...
 
 
CUPRINS:
 
CUVÂNT-lNAINTE   
INTRODUCERE   
 
MEDICINA MAGICĂ. DESCÂNTECUL
Descântecul - o specie supusă degradării
Descântecul şi fizica cuantică   
 
CREDINŢE LEGATE DE ANIMALE 
SUFLETUL NATURII        
Animalele au suflet
''Totul are suflet”      
 
DIVINAŢIE POPULARĂ            
Degradarea riturilor divinatorii tradiţionale  
Dualism spiritual şi sincretism păgâno-creştin   
Vrăji de Sântul Andrei      
Practici divinatorii tradiţionale
 
CREDINŢA ÍN VISE  
Visul în spiritualitatea umană
Visul - o punte de legătură cu morţii   
Provocarea viselor pentru a afla adevărul
Visele determină comportamentul uman    
Vise premonitorii. Simboluri onirice    
Păcat sau dar?
 
PRESCRIPŢII MAGICE, SEMNE BUNE ŞI RELE   
SUFLETUL DĂ SEMNE           
JOCURILE FUNERARE
DEZGROPAREA MORTULUI DUPĂ ŞAPTE ANI ŞI MSPĂLAREA OASELOR CU VIN
 
............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0556 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.