Creierul înșelător - Jason Tougaw

Creierul înșelător - Jason Tougaw
Preț: 58,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-0956-0
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 400
Format: 13x20
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Creierul înșelător - Jason Tougaw

 
Cazul lui Oliver Sacks
Poate că Oliver Sacks nu a inventat neuromania, dar a fost cu siguranță cel mai influent neuromaniac din lumea occidentală – în literatură la fel de mult ca în alte domenii culturale. El și‑a dezvoltat o carieră scriind despre creier și identitate mai prolific decât oricare alt scriitor de la sfârșitul secolului al XX‑lea.
 
A ajutat‑o pe Temple Grandin să ajungă faimoasă; a inspirat romanele lui Jonathan Lethem și Mark Haddon; a inspirat unul dintre personajele lui Richard Powers din Cel care cheamă ecoul. De la Awakenings (1973) până la autobiografia lui, În mișcare (2015), Sacks evidențiază multitudinea tensiunilor care apar între cunoașterea creierului și traiul cu el.
 
Toate argumentele sale recurente se leagă de aceste tensiuni. Neurodiversitatea speciei umane este minunată; suferința și perspectiva conviețuiesc; atunci când se îndepărtează de standard, creierul pune la încercare ipotezele convenționale cu privire la identitate; și, poate cel mai important, afecțiunile, bolile și leziunile cerebrale creează dificultăți serioase și aduc multă suferință, însă pot duce și la moduri noi de a percepe și vedea lumea.
 
Sacks a dezvoltat o persona literară de‑a lungul carierei – definită de curiozitatea sa, de refuzul limitelor disciplinare, de abandonarea clinicu‑lui și a eticii (care uneori devine riscantă) și de legătura per‑sonală cu oamenii sau personajele despre ale căror experiențe ține rapoarte detaliate.
 
Pentru Sacks, relațiile dintre fiziologia creierului și identitate au importante implicații etice. După cum scrie în prefața la An Anthropologist on Mars: „Acestea sunt povești despre supraviețuire în condiții modificate, uneori radical – supraviețuire posibilă prin minunatele puteri (uneori periculoase) de reconstrucție și adaptare pe care le avem...
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0599 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.